Lietuvos ornitologų draugijos forumas

Visiems, kas domisi paukščiais
Dabar yra 2024-03-28 17:41 (Ket)

Visos datos yra UTC+02:00




Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 1923 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1 2 3 4 597 Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 2005-03-06 13:50 (Sek) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-03-03 16:54 (Ket)
Pranešimai: 8
Miestas: Vilnius
Labai ačiū už išsamų ir labai įdomų pasakojimą apie šiaurinius kikilius !!!
:lol: Šiais metais bičiulis išmokė gaminti iš mineralinio vandens plastikinių butelių puikias lengvai ir greit pagaminamas "automatines" lesyklas, kurios veikia pagal principą: kiek sėklų paukščiai išlesa, tiek ir vėl pribyra... Tai laisvu laiku pagaminau ju visai nemazai, padovanojau giminėms ir draugams. Tuo būdu paukščių lesinimas ir stebėjimas ėmė tarsi ugnis sklisti po rajoną .... :lol:
Tik va...kartais mažuosius paukščius čia ima vis dažniau vaikyti paukštvanagis...Na ir nuo kada paukštvanagis tapo miesto paukščiu?


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-06 15:42 (Sek) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
Manau, kad LastSunrise galetai trumpai aprasyti kaip pagaminti ta lesykla, butu idomu :D


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-06 17:03 (Sek) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-03-03 16:54 (Ket)
Pranešimai: 8
Miestas: Vilnius
Gerai, Tomai, pasistengsiu kiek įmanydama aiškiau nupasakoti kaip pasigaminti lesyklą, nors aisku nupiešti ar parodyti būtų daug paprasčiau :lol: Pirmiausia tikriausiai tureciau pasakyti, kad šis paprastas ir genialus lesyklos modelio išradimas priklauso man nežinomam ornitologui, kurį jis ištobulino berods drauge su profesorium Ričardu Kazlausku.
Medžiagos, kurių reikia: du, o dar geriau 3 birutes ar vytauto mineralinio buteliai. (jie labiausiai tinka pagal formą), geros kokybes lipni juosta, geriausiai tinka plati, kuri nebijo drėgmės ir tvirtai laiko, ja naudoja siuntiniams pakuoti, kaprono virvė rankenėlei, žirklės ar dar geriau aštrus rėžtukas.
[b]Gamyba[/b]
1. Vieną tuščią butelį rėžiame skerai nuo apačios į viršų atskaičiavę 14
cm.
2. Dabar imame galą su kakleliu (siaurėjantį) kurį nupjovėme, nurėžiam gurklelį su sriegiu, taip paplatinami angą. kitą šios dalies platų galą taip pat reikia pamatavus šiek tiek nurėžti ir net 2 vietose koius 1,5 cm įpjauti išilgai (kad vos susiaurėtų ir galėtume ji įstatyti į kitą dalį su dugnu.
3 Tuomet siaurėjantį galą, apverstą kaip kokį piltuvėlį įstatytome į nupjautą dalį su dugnu. Siaurasis piltuvelio galas turi buti įleistas ir siekti maždaug tą dugno fabrikinį rėžį, nuo kurio butelio dugnas i apačią ima apvaliai švelniai siaurėti, suformuodamas keturis dugno iškilimus. Į leistą apverstą piltuvėlį įcentruojame fiksuojame lipnia juosta.
4 Kad lesykla bųtų aukštesnė iš kito butelio išpjauname iš tiesios vietos 10 ar daugiau cm (žiurint kokios talpos lesyklą darome) ir lipnia juosta trvirtiname iš vidaus šitaip suformuodami jai aukštesnius kraštus.
5. Dabar lesyklai išpjauname 3 arkines landas pro kurias įlys paukščiai tupedami ant angos krašto pasiimti sėklų Tiesi apatinė arkos kraštinė yra tame aukštyje kaip minėtas fabrikinis rėžis žymintis "dugno pradžią" Tiesios apatinės kraštinės ilgis kažkur 7 cm, statmuo išvestas iš jos butų kokie 6 cm ar truputį daugiau , kad ir svilikas galėtų lesti :)
6. Dabar lesyklos viršutinėje dalyje tvirtiname virvę ( 3 cm nuo viršutinio krašto simetriškai vieną prieš kitą praurbinam dvi skyles įkišam virvutę ir iš vidaus rišame mazgus, taip kad galėtume lesyklą pranerdami kabinti ant bet kokios šakos, ar balkono krašto.
6. Iš antrojo butelio dugno gaminame dangtelį, kuris gerai užsimautų ir standžiai laikytusi, vejas jo nenuneštų.
7 Baigiamosios detalės : svarbu nepamirsti visuose 4 dugno iškilimuose praurbinti po mažą skylutę, kad galėtų ištekėt drėgmė. Arkinio langelio ploną kraštinę , ant kurios tūpia paukščiai reikia aprlijuoti sluoksniu lipnios juostos, kad jiems kojų nepjautų plonas plastikas ir jie mieliau tūptų :lol: tai išbandyta.
Jei kils klausimų ar ką neaiškiai paaiškinau , prašau parašyti.. :lol: :lol:


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-06 20:27 (Sek) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
dekui LastSunrise, jau pagaminau tokia lesykla, rytoj isbandysiu :D


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-06 22:53 (Sek) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-07 23:53 (Pir)
Pranešimai: 1533
Miestas: Umea, Svedija
Mano asmesinis patarimas dar butu, niekada neapsiriboti vienu lesyklos tipu ir vienu maisto tipu. As asmeniskai visuomet kabinu, koki kilograma lasiniu(geniams ir zylems), pora piltuviniu lesyklu su saulegrazom ir kanapem(daugiausiai zylems), viena placia(platformine) su grudu misiniu(daugiausiai startom, zaliukem, sniegenom), ir dar keleta maiseliu riesutu, bei specialiu rutuliu pauksciams (nezinau, ar jie lietuvoj parduodami) ir visuomet pribarstau grudu ir duonos ant zemes . Be to lesykloms vieta parenku, kad butu ne didesniu, kaip 2 metrai atstumu nuo tankesniu krumeliu, dali tu gerybiu talpindamas ir i juos.
Gaila nesugebejau atkurti, temos pauksciu lesinimas, bet gal vertetu paskutinius komentarus perkelti i nauja tema "pauksciu lesinimas? Kaip manot?


Į viršų
StandartinėParašytas: 2005-03-07 08:46 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-03-03 16:54 (Ket)
Pranešimai: 8
Miestas: Vilnius
Na,Tomai, jei taip greitai emeisi ir padarei lesyklą tai labai puiku :D tai reiskia, kad nupiešti žodžiais pavyko...o kaip ir kokie paukščiai įvertins tavo lesyklą gal galesi papasakoti? Tiesiog labai smalsu :lol:


Į viršų
StandartinėParašytas: 2005-03-07 09:18 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-03-03 16:54 (Ket)
Pranešimai: 8
Miestas: Vilnius
Laba diena, Das,
As irgi galvočiau, kad mūsu pašnekesį apie lesyklų gamybą ir lesinimą jau būtų galima perkelti į atskirą temą, kadangi jūsų paskutiniame komentare gausu ypač vertingos ir, manau, daug kam aktualios informacijos. ... Tokiai kaip man pradinukei ji neįkainuojama :lol: Pas mane kol kas tik dveju tipų lesyklos piltuvinės ir platforminė, bet artimiausiu metu eisiu lašinių geniams ir kėkštams pirkt.
Labai jums ačiū. Čia žiemos pradžioj nežinojau ko griebtis be saulėgražų, tai mėginau visokias kruopas, pvz. soru , lukštentų moliūgų sėklas, kedro riešutus...(bet jie baisiai brangūs, todėl neišeitis)
Gal dar galėtumėt papasakoti apie Jūsų minėtą grūdų mišinį startom, sniegianom, žaliūkėm? Kokia jo sudėtis?
Ir dar kaip ten su tais riešutais? Kokių rūšių tai riešutai? Kokie paukštukai atskrenda jų lesti? Ir kaip pakabinti maišelį, kad iš jo būtų patogu lesti ir neišbyrėtų, koks tai maišiukas, ar iš tinklo? Prašau, papasakokite plačiau.
Dar minėjote tokius rutulius lesinimui,...esu tik nuotraukoje, bet ne Lietuvoj mačiusi, tvirtinami tokioje spiralėje... bet kaip ar čia jų neužsnigtų? Nelabai įsivaizduoju,...reik pasižiūrėt, gal gyvūnų parduotuvėse tokių yra...
Ir dar norėjau paklausti, o kaip sezamo sėklos, ar jos tiktū kokiems paukšteliams? Teoriškai pamasčius, tai išjų aliejų irgi spaudžia... :)


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-07 15:13 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-07 23:53 (Pir)
Pranešimai: 1533
Miestas: Umea, Svedija
grudu misinys, tai specialiai lauku pauksciams skirtas produktas, Svedijoje ju rasi bet kurioj maisto parduotuvej, skyrelyje skirtam pauksciams. Siu misiniu, yra gan ivairiu, bet as dazniausiai renkuosi, daugiau kompleksini, jame yra(kiek atsimenu): mieziai, kvieciai, avizos, soja, saulegrazos, linai, kanapes ir zemes riesutai.
Riesutus perku specialiuose tinkleliuose ir tai buna tik zemes riesutai(pigiausi, bet labai megstami). siek tiek ir palaidu imaisau ir i saulegrazas. O riesutaus labiausiai megsta didziosios ir melynosios zyles. Bet Lietuvoj, gali buti ir kiti pauksciai. Tie tinkleliai turi akutes, mazdaug su puses riesuto dydzio, todel riesutai, kol juos gerokai neapkapoja ir neisbyra, o jei dalis ir isbyra, tai cia tik dziaugsmas nuo zemes renkantiems pauksciukams.
Del tu specialiu rutuliu, tai yra i toki pat maiseli patalpintas teslos su visokiais priedais ir tauku misinys. Ten taip pat ieina zemes riesutu mase, saulegrazos, kanapes ir tt. Galima ir patiems pasidaryti :lol: , bet pats niekad nebandziau :lol: . Jie labai pigus (6 tokie kainuoja tik apie 2 litus). O talpinti galima ir i specialias spyruokles, as turiu viena tokia, bet puikiausiai tinka perverti ant sakos, siek tiek iplesus tinkleli.
Del sezamo seklu neturiu supratimo, bet manau, kad mazesnes zylutes(kuoduotodios, juodosios, ir pilkosios, tikrai ju neatsisakytu, be to tai turetu buti puikiausias maistas cimciakams, svilikeliams ir panasiai. manau, musu reikalas patiekti lietuviska stala, o paukstukai pasirinks ko jie nori :wink: . Beje mes cia darem maza eksperimenta su lesyklelemis, ir tos paios zyles pasiringdavo skirtinga maista esant skirtingoms temperaturoms ir skirtingam lesykleliu atstumui nuo krumo. Kuo salciau, tuo labiau jos lankydavo saulegrazas ir lasinius, esant siltesniems orams lankydavosi net ir duonos lesykloj. tas pats ir su atstumu, jei patalpini lesyklasu duona krume, tai ji bus lankoma, jei per kelis metrus nuo krumu, tai ji ir liks stoveti, taciau, jei tokiu paciu atstumu bus saulegrazos, tai pauksciai vis liek rizikuos skristi iki tokios lesyklos.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-07 19:55 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
labai gero lesalo galima gauti kaime. Zmones kurie laiko karves ar kitus galvijus turi sieno, per eile metu po sienu susikaupia daugybe ivairiu piktzoliu seklu, kurias labai noriai lesa pauksciai.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-07 20:23 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-03-03 16:54 (Ket)
Pranešimai: 8
Miestas: Vilnius
Puiku! Butinai pabandysiu jusu rekomenduotas recepturas ir lesinimo budus. Ir dar pasizvalgysiu kas cia prieinama is jau gatavu misiniu. Labai idomus jusu aprasyti zyliu lesinimo eksperimentai susije su temperaturos svyravimais ir atstumais nuo krumu!
Siaip as turguje dideliais kiekiais perku saulegrazas ir atskirai zylems dar padadu aliejuje mirkytos baltos duonos, kuria jos su malonumu lesa.
salia saulegrazu siandien paberiau ir sezamo seklu kruvele, kadangi turejau ir stebejau sededama prie savo darbo stalo per langa kuri is atskrendanciu pas mane i balkono lesyklas pauksciu rusiu les. Zylutes didziosios, melynosios, nei pilkosios net neragavo, nei kikiliai, nei siauriniai kikiliai, nei cimciakai, nei zaliukes, nei svilikai nesusigunde, taciau alksninukai kimso sezamo seklas pilnom burnom, ir jie tokie buvo vieninteliai !!! :lol:


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-07 20:31 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-03-03 16:54 (Ket)
Pranešimai: 8
Miestas: Vilnius
Tomai, cia irgi labai gera ideja! Gal pats sakau, tokiom seklom ir maitini?
Tik kad visa beda, jog nieko nepazystu, kas kaime gyventu. :lol: Miescioniskos bedos :) bet reiks turet galvoje, gal koks geras zmogus ir nepazystamam zmogui duos tokiam reikalui...Reikia paieskoti turgui kanapiu seklu...linu seklas tai vaistinese parduoda...
O kaip lesykla, ar atskrido kas nors?


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-07 21:42 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-07 23:53 (Pir)
Pranešimai: 1533
Miestas: Umea, Svedija
Alksninuko tai ir nepaminejau :lol: :oops: . Beje del linu seklu, tai nezinau, kam jos tiktu, nes atrodo, kad jos mano lesykloje lieka :?: O del tomo rekomendacijos tai tikrai labai sauni, as pats kartais is vietinio maluno pabiru irgi pasirenku, bet manau, kad jos daugiau del malonumo pasikrapstyti :lol: , aisku yra ten ir trupineliu.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-08 11:43 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
To LastSunrise Taip, kadangi esu kaimo vaikis tai tokiom seklom ir peniu paukstukus :D Nauja lesykla veikia liuksiskai. Nauju rusiu prie jos neatsirado, kadangi lesinu paukscius jau senokai. O siaip i mano lesykla atskrenda d. zyles, m. zyles, n. zvirbliai, d. geniai, juodieji strazdai, bukutis.


Į viršų
 Pranešimo tema: Ar nekenkia lesalas?
StandartinėParašytas: 2005-03-08 11:45 (Ant) 
Noriu paklausti apie paukščių lesinimą, ar teisybė kad lesinant saulėgrąžomis ir kanapių sėklomis paukščiai apanka?
Kad kengsminga duoti sūdytų lašinių - tai tikrai žinau.


Į viršų
   
 Pranešimo tema: Re: Ar nekenkia lesalas?
StandartinėParašytas: 2005-03-08 13:34 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-01-04 16:49 (Ant)
Pranešimai: 10
Miestas: Zarasai
Cituoti:
Noriu paklausti apie paukščių lesinimą, ar teisybė kad lesinant saulėgrąžomis ir kanapių sėklomis paukščiai apanka?
Kad kengsminga duoti sūdytų lašinių - tai tikrai žinau.
Nu dar tokio bajerio tai negirdejau :lol:


Į viršų
 Pranešimo tema: Re: Ar nekenkia lesalas?
StandartinėParašytas: 2005-03-08 14:05 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
Cituoti:
Cituoti:
Noriu paklausti apie paukščių lesinimą, ar teisybė kad lesinant saulėgrąžomis ir kanapių sėklomis paukščiai apanka?
Kad kengsminga duoti sūdytų lašinių - tai tikrai žinau.
Nu dar tokio bajerio tai negirdejau :lol:

:D Daug ko tenka išgirsti... ir kad nuo kanapių apsineša ir poto atsiranda priklausomybė nuo jų (ir lesyklos) :lol: :lol: :lol:


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-08 16:38 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-07 23:53 (Pir)
Pranešimai: 1533
Miestas: Umea, Svedija
Ko tik neprigalvosi, kad pateisint pauksciu nelesinima :lol:


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-08 16:50 (Ant) 
Blemba as tai nezinau kaip isserti tuos rajunus. Pripilu saulegrazu, tai suskrenda virs 20 zaliukiu, keleta sniegenu, pora bukuciu...zyles nebegauna ir prieiti, nu ir ka, valandele laiko - tuscia. Zylems lieka lasiakas, startoms grudu atliekos, bet zmona jau skersai ziuri, bo nemaza biudzeto dali praryja. ale paziureti grazu, kai taves laukia ryte burelis...


Į viršų
   
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2005-03-08 19:12 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
paprastasis Marius raso "Noriu paklausti apie paukščių lesinimą, ar teisybė kad lesinant saulėgrąžomis ir kanapių sėklomis paukščiai apanka?" acha, as tai maciau toki rimta multika kur zvirblis nuo berzo sulos pasigere... :D


Į viršų
 Pranešimo tema: Pauksciu lesinimas
StandartinėParašytas: 2005-03-09 10:04 (Tre) 
to Tomas

tai labai saunu kad seniai lesini paukscius! O pas mane jau dvi dienos yra nauju pauksteliu! Vakar teikesi pirma kart juodasis strazdas pakilt iki lesyklos ir balkone kuri laika seimininkavo, na jis kaimyno egleje gyvena, tai visad apacioj po medziais smirinejanti matydavau. O si ryt pirma karta apsilanke sniegeniukas juodagalvis, isbaide visas zaliukes ir su cimciakais , zylem lese visa ryta! labai grazu! stebejau pries eidama i mokykla , mama sake kad ji ten ilgam pasiliko. Sia ziema iki siandien tik dvi sniegenas esu is tolo macius kai pirma diena snigti eme :lol: O pas jumi yra?


Į viršų
   
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 1923 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1 2 3 4 597 Kitas

Visos datos yra UTC+02:00


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 7 ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Limited