Lietuvos ornitologų draugijos forumas

Visiems, kas domisi paukščiais
Dabar yra 2024-03-29 01:09 (Pen)

Visos datos yra UTC+02:00




Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 113 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-18 10:23 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-12-30 10:17 (Pen)
Pranešimai: 2435
Miestas: Klaipėda
Man irgi pasisekdavo gana tiksliai suskaičiuoti kikilinius nors jų skaičius siekdavo 100 ir daugiau. Jie paprastai atskrenda ir išskrenda glaudžiu būriu, tačiau su zylėmis didesnė problema, nes jos dirba kaip siuvamoji mašina :D Pernai, kai buvo švelni žiema tai ir zylių maitinimosi taktika buvo kitokia. Jos keliaudavo lesyklos apylinkėse išsklaidytu būriu ir atskridimas į prie lesyklos esančius krūmus vykdavo ne iš kart, tad buvo galima gana tiksliai suskaičiuoti viena kryptimi atskrendančius paukštelius. Taip nustačiau, kad lesykloje lankydavosi apie 120 didžiųjų zylių. :)


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-18 10:57 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-04-18 20:23 (Tre)
Pranešimai: 159
Miestas: Vilnius
Cituoti:
Prie lesyklų tipų - dar cilindrines reikia įtraukt. Ice Age, kas per riešutinės lesyklos? Ne tinklelio tipo?
Cilindrines lesyklos dali buti dvieju tipu:
Vienos tokios plastikines, i kurias beriami grudai, saulegrazos. Jose sonuose yra angeles ir pro jas paukstis issitraukia lesala.
Kitos, tokios, kuriu sonai yra is metalinio tinklelio, ten beriami riesutai (tai as jas pavadinau riesutinemis).
As turiu abieju tipu lesyklas.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-18 11:01 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-07 23:53 (Pir)
Pranešimai: 1533
Miestas: Umea, Svedija
Nezinau, kaip tikslaii skaiciuoti, nes net ir tiksliai suskaiciavus, kad pvz 14.00 buvo 130 zaliukiu, o 15.00 buvo tik 70, kur garantija, kad ju nebuvo 200 :). Turiu galvoje, kad tas pauikstis lesykla lanko ne visa diena, o tik tam tikrais intervalais. Tai parodo ir ziedavimas.
Manau, kad nesukite sau labai galvos ir skaiciuokit apytikslaii, kiek manot, jog buvo vienu vieninteliu kartu. Cia juk tikrai nera mokslinis projektas - turekit malonuma ir neieskokite problemu :).


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-18 11:14 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
Vakarykštėje diskusijoje kilo visa eilė nesusipratimų ir ginčų, todėl manau, kad reikia smulkiau paaiškinti kai kuriuos niuansus ir pasirinkimus. Pradėsiu nuo lesyklas lankančių paukščių apskaitos metodikos pasirinkimo. Ruošiant šią apskaitos sistemą, teko pasidomėti kaip tai yra atliekama kitose šalyse, tad pačių metodikų yra tikrai ne viena, tačiau vienos universalios, kuri padėtų surinkti praktiškai visą informaciją, nėra. Atskiros metodikos naudojamos skirtingiems tikslams pasiekti: galima tirti, kokį maistą kokiomis sąlygomis kokios rūšies ir kuriuo paros metu paukščiai renkasi (pildoma maždaug 5 lapų anketa), galima tirti kaip skirtingos rūšys reaguoja į kitus tuo pačiu metu lesykloje apsilankiusius ar esančius paukščius, galima skaičiuoti jų apytikslę gausą ir t.t. Tačiau visos jos reikalauja pastovaus lesyklos stebėjimo, o vieno stebėjimo metu, kuris trunka mažiausiai pusvalandį, reikia atidėti visus darbus ir minučių tikslumu viską registruoti. O tam reikalingas ir laikas, ir pasiruošimas. Tačiau ir šiais atvejais gauti duomenys leidžia kalbėti tik apie apytikslius rezultatus. Todėl buvo pasirinktas daug paprastesnis, o tuo pačiu visų lygių stebėtojams prieinamesnis ir kartu ne ką mažiau vertingesnis lesyklas lankančių paukščių apskaitos būdas – atradus bent kelias laisvas minutes pasižiūrėti kokie paukščiai apsilanko lesyklose ir koks didžiausias jų skaičius joje buvo vienu metu. Tai toli gražu neatspindi visos lesyklas lankančių paukščių gausos, tačiau tokie „rėmai“ leidžia bent kiek suvienodinti visų stebėtojų darbą ir jam suteikti prasmingumo. Todėl noriu dar kartą pabrėžti, kad ir kiek aplink lesyklą beskraidytų paukščių, yra skaičiuojami tik lesykloje esantys paukščiai.
Tiems, kurie norėtų labiau įprasminti savo stebėjimus ir gauti moksliškesnius duomenis, galime padėti surasti ar sukurti jų tikslus tenkinančią metodiką, kurios laikydamiesi galėtų savarankiškai atlikti tyrimus ir paskelbti duomenis.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-18 23:08 (Ant) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2006-09-19 10:11 (Ant)
Pranešimai: 704
Miestas: Vilnius
Daugelis dabar turi skaitmeninius fotoaparatus-pasinaudokit jais.Paspaudę užraktą kas 2-5 minutės turėsit laiko intervalų apskaitą, o spausdami tuo momentu , kai lesykloje susirenka daugiausiai paukščių, gausite intervalus tarp bangų.EXIF-e lieka tikslus laikas ,tad teks mažiau laikrodin žiūrėti.Atlikę tokias serijas per visą dieną(diena trumpa dabar :wink: ) gausite lankymo intensyvumą , pridėkit temperatūrą ir t.t.Pasaulis susideda iš smulkmenų.Sėkmės :D


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-19 07:37 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-11-28 15:22 (Pir)
Pranešimai: 1244
Miestas: Vilnius
Todėl noriu dar kartą pabrėžti, kad ir kiek aplink lesyklą beskraidytų paukščių, yra skaičiuojami tik lesykloje esantys paukščiai.


O man vis vien lieka keletas neaiškumų. Aš vėl kaip pavyzdį paimsiu kaimą kuriame lesinu paukščius.
Trijų aukštų lesykla pripildyta saulėgrąžų kabo ant vyšnios šakos.Vienu metu joje daugiausiai bus 2-4 didžiosios zylės,bukutis na ir pora paprastųjų pilkųjų zylių. Nors aplinkui bus keliasdešimt,ar keli šimtai paukščių.Vyksta labai paprastas veiksmas.Zylė atskrenda,pasičiumpa saulėgrąža ir skrenda už keliolikos metrų į tankų alyvos krūmą.Ten šakų tankumyne ramiai sau lukštena lesalą. Likus mažiau nei pusei saulėgrąžos,ji paprasčiausiai numetama į žemę (matyt mažą gabaliuką nepatogu laikyti koja). Tuo labai gerai naudojasi kikiliai,žaliukės,alksninukai ir startos.Lesykloje jos visai gali nesirodyti,o paprasčiausiai rinkti likučius nuo žemės alyvų krūme. Tai kaip dabar gaunasi. Aš jų skaičiuoti lyg ir negaliu – jie ne lesykloje.
Taip,kad jei skaičiuosiu tik lesykloje esančius paukščius,gausis labai juokingi skaičiai ( lyginant su tikrove) :)
O gal aš kažko nesupratau ???


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-19 08:05 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
Viską teisingai supratai :) Tame ir yra bėda, kad ar skaičiuosime visus aplink lesyklą esančius paukščius, ar tik lesykloje - abiem atvejais gausime netikslius duomenis, kurie neatspindės realių skaičių. Todėl ir buvo pasirinktas toks variantas, kad skaičiuojama tik lesykloje esantys paukščiai ir tai ne visi, o žymimas tik didžiausias jų skaičius matytas vienu metu.
Dar reikia patikslinti, kas tai yra lesykloje esantys paukščiai. Priklausomai nuo lesyklos tipo, dydžio ir kitų aplinkybių, lesykloje esančiais paukščiais galima laikyti ir po lesykla susirinkusius paukščius (startas, žaliukes ir pan), kurie renka iš lesyklų iškritusį ar kitų paukščių išmestą/pamestą maistą. Taip pat ir tuos, kurie yra šalia lesyklos ir tuo metu lesa ar dar laukia savo eilės. O kad būtų konkrečiau, siūlau tokį variantą: fiksuojamas didžiausias vienos rūšies paukščių kiekis matytas vienu metuesantys pačioje lesykloje, 3 metrų spinduliu po lesykla ir tupintys arba skrendantys 3 metrų spinduliu aplink lesyklą. Tas 3 metrai nėra labai griežta riba ir leidžiama iki 1 metro paklaida.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-19 08:10 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
O tiems, kas nori ir turi laiko atlikti tikslesnes lesyklas lankančių paukščių apskaitas, galiu atsiūsti tam skirtą metodiką. Taip pat yra atskiras metodas skaičiuoti žiemojančius vandens paukščius, ir dar kitokia metodika skaičiuoti miškuose, laukuose, miestuose ir pan. žiemojančius paukščius.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-19 12:54 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-09-05 00:16 (Pir)
Pranešimai: 541
Miestas: Vilnius
Gal kas žino, ar Lietuvoj kur nors pardavinėja cilindrines (su metaliniu tinkleliu) lesyklas?


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-19 13:11 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Maxima,Baze ir Akropolis.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-19 16:02 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-07 23:53 (Pir)
Pranešimai: 1533
Miestas: Umea, Svedija
Remigijau, manau yra visiskai netikslinga ivedineti tokias taisykles. Kadangi kiek suprantu tai ne mokslui skirtas projektas pilnai uztenka pamineti, jog skaiciuojamas didziausias tuo metu lesykla besinaudojanciu pauksciu kiekis. Tokiu budu zmogus gales apytiksliai apskaiciuoti ir ivertinti pauksciu kiekius lesykloje (tokia medziaga tinka ir rimtesnems isvadoms daryti, jei praneseju skaicius pakils iki 100).
Tavo aprasytomis taisyklemis (3m) iseina taip, kad zmogus noredamas kuo "tikslau" suskaiciuoti kike zyliu naudojasi lesykla tures laukti galbut to vienintelio momento, kai ant lesykleles nusileis 3 zylutes. . Kaip jau rasiai, lesyklos yra skirtingos, biotopai taip pat skirtingi, juo labiau stebintys paukscius zmones :). Kai kurios lesyklos tiesiog fiziskai negali priimti daugiau nei 1 zyle, kitose, jei padarai platforma gali sutupti kelesdesimt. Bet realioj situacijoj ksaicius gali buti tas pats, tik kad belaukiancios tupi uz 5 metru. 3 metrai tinka tik balkonui, ir tai tokiam uz kurio neuga medis. Visiskai kita situacija pamiskeje, kur saulegrazas is lesyklos lukstenantis apukstis gali tupeti ir uz 50 ar 100 metru, o po juo ant zemes nukritusius trupinukus gali lesineti dar ir kitas.
Mano isvada, kuo griestesnes taisykles - tuo daugiau neaiskumu.
Mano siulymas - registruoti, kiekvienai rusiai, stebejimu diena suskaiciuota didziausia pauksciu besinaudojanciu lesykla kieki, i stebejimus itraukiant visus paukscius kurie stebejimo metu neabejotinai naudojosi lesyklele , joje pateiktu maistu ar kitais lesyklos suteiktais privalumais (pvz kitais lesykla lankanciais gyvunais)


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-19 16:38 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2007-09-02 21:30 (Sek)
Pranešimai: 110
Miestas: Kauno r.
Pritariu, kad tie 3 metrai gal nereikalingi. Pas mane situacija panasi Zvejo aprasytajai - zyles istisai siuva tarp lesyklos, esancios obelyje ir kaukazines slyvos krumo bei maumedzio kurie nuo lesyklos nutole apie 10 metru. Ten sakos tankesnes, saugiau jauciasi :) . Siulyciau formuluote: lesykloje ir apie ja besimaitinanciu pauksciu skaicius.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-20 12:23 (Ket) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-20 12:27 (Sek)
Pranešimai: 378
Miestas: Vilnius
aha, as irgi pritariu 100 proc paskutinems das pastaboms apie taisykles, metodika... nereikia tu triju metru, tikrai nelogiska.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-20 12:57 (Ket) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
Labai dėkui už pastabas. Dabar niekaip neapssprendžiu ką daryti, nuimti apribojimus ar ne. Ką mano kiti forumiečiai?


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-20 13:42 (Ket) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-11-28 15:22 (Pir)
Pranešimai: 1244
Miestas: Vilnius
Aš už apribojimų nuėmimus :) Kiekvienoje vietoje situacija vis kitokia,tai gal pradžiai pabandome be jokių apribojimų,o jau eigoje,kitiems metas gal gims geresnių idėjų :roll:


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-20 14:55 (Ket) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-05-17 15:41 (Ket)
Pranešimai: 625
Miestas: Biržai
Manau kad paprasciausia butu skaiciuti kokius ir kiek pauksciu matai prie lesyklos,aisku danguje skrendantys svirbeliu ar 'varnu' burys nesiskaito,taip lengviau butu,negu skaiciuoti didziausia skaiciu,vienu metu,nes ne visiem yra galimybe.pavizdziui man,grizus is mokyklos,jau trecdalio pauksciu neber. :D


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-20 17:07 (Ket) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-07 23:53 (Pir)
Pranešimai: 1533
Miestas: Umea, Svedija
Cituoti:
Manau kad paprasciausia butu skaiciuti kokius ir kiek pauksciu matai prie lesyklos,aisku danguje skrendantys svirbeliu ar 'varnu' burys nesiskaito,taip lengviau butu,negu skaiciuoti didziausia skaiciu,vienu metu,nes ne visiem yra galimybe.pavizdziui man,grizus is mokyklos,jau trecdalio pauksciu neber. :D

Armandai - Didziausia skaiciu stebejimo metu. Tavuoju atveju reikstu po mokyklos :). Tai rasydamas turejau galövoje pvz tokia situacija.:
sedi namuose 2 valandas, i lesykla paziuri kas valanda
Pirma valand buvo 5 kikiliai ir 2 karklazvirbliai, kita valanda buvo 2 kikiliai ir 5 karklazvirbliai. I stebejimus rasai tokia tai diena buvo 5 kikiliai ir 5 karklazvirbliai.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-20 17:24 (Ket) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006-05-22 17:20 (Pir)
Pranešimai: 1313
Miestas: Kaunas -Jonavos raj.
šitas būdas man priimtiniauses. :)


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-21 10:20 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
Gerai, įkalbėjot - nuimam apribojimus :)


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-22 09:07 (Šeš) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2007-03-31 07:51 (Šeš)
Pranešimai: 37
Miestas: Panevėžio raj.
Gal ką ne taip padariau, bet nepavyko prisijungti. Vartotojo vardas užregistruotas, o slaptažodžio negavau.


Į viršų
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 113 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Kitas

Visos datos yra UTC+02:00


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 13 ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Limited