Lietuvos ornitologų draugijos forumas

Visiems, kas domisi paukščiais
Dabar yra 2024-03-28 18:04 (Ket)

Visos datos yra UTC+02:00




Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 67 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis 1 2 3 4 Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-04 21:54 (Ket) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Ačiū, Tomai, mes jau galvojom,kad į tave kreipsimės :) .
Rugilei: tegu tas žmogus kreipiasi tel.864927145, mes jau numatę teikti konsultacijas vietiniams gyventojams, kurie patys nori kelti inkilus.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-04 22:08 (Ket) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-11-05 13:24 (Pen)
Pranešimai: 2255
Miestas: Kaunas
Pratryniau savo paskutinius pasisakymus, nes manau jie gal buvo per daug emocionalūs. Sutinku su Remigijumi, kad ginčuose gimsta tiesa, tačiau ne visi vienodai reaguojame į ginčus, todėl jie reikalaingi ne visuomet ir ne visur. O kartais jie net nėra būtini :)


Paskutinį kartą redagavo Myletojas 2010-02-05 08:02 (Pen), redaguota 3 kartą(us).

Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-04 23:41 (Ket) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
Labai malonu, kad užvirė tokia diskusija - senokai to reikėjo, nes tik diskusijose gimsta tiesa. Atsiprašau, kad neprisijungiau anksčiau. O ir dabar jau buvau parašęs gana ilgą pranešimą, bet pagalvojau, kad daug skaityti mažai kam įdomu. Tad noriu trumpai paaiškinti kai kurias detales.
Visų pirma, dėl sekretoriato gaunamos informacijos viešinimo - slėpimo. Iš tiesų mes gauname daug informacijos: prašymų, klausimų, įspūdžių pasidalijimo, stebėjimų ir t.t. praktiškai visiems yra atsakoma asmeniškai. Ir tik vienas kitas yra vertas publikavimo viešai. Liepsnotosios pelėdos atveju iškilo kita dilema - skelbti viešai ir tikėtis, kad nepasikartos bitininkų istorija, ar apie stebėjimą pranešti keliems žmonėms, kurie galėtų realizuoti šių paukščių apsaugą? Kodėl buvo pasirinkta Eglė atsakyti labai paprasta - mes jau esame kalbėję apie liepsnotųjų pelėdų paieškos akciją. Esmė tame, kad mes, LOD sekretoriatas, kuo daugiau žinome apie narių galimybes, norus ir planus, tuo daugiau, atsiradus galimybei, galime padėti juos įgyvendinti. Tai gali patvirtinti ir Julius (dėl Kaune žiemojančių gulbių), ir Audrius iš Druskininkų (dėl žalvarnių apsaugos propagavimo), ir Igoris, ir Milda ir dar ne vienas narys. Manau, kad viena iš draugijos veiklos krypčių yra pagalba nariams įgyvendinti jų planus. Mes esame atviri jūsų iniciatyvoms ir kviečiame bendrauti, dalintis idėjomis. Tik žinodami galėsime jas padėti realizuoti rengdami projektus, organizuodami akcijas ar gavę pasiūlymą dėl galimo finansavimo.
Buvo išsakyti nuogąstavimai, kad viena apie kitą nežinodamos susiburs kelios grupės ir dubliuos viena kitos darbą. Kad taip neatsitiktų yra paprastas sprendimas, kurį jau išdėsčiau aukščiau. O jei trumpai, tai taip neatsitiks, jei apie grupių planus ir darbus žinos sekretoriatas.
Sugrįžtant prie liepsnotųjų pelėdų, tai informacija apie su šiais pradedančios dirbti grupės iniciatyvas yra ruošiama ir poros dienų bėgyje turi pasirodyti LOD puslapyje ir spaudoje.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 08:28 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
o galima paklausti, kodel pasirinkta butent liepsnotoji?


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 08:47 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006-08-30 16:38 (Tre)
Pranešimai: 680
Miestas: Salakas
Manau čia visa košė (diskusija) užvirė dėl to,kad įdomi informacija, susijusi tiesiogiai net su tarybos nariais, pirmiausia išplaukė ne iš LOD,o informacijos šaltinių, o iš viešos spaudos :).


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 09:09 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2005-09-05 00:16 (Pir)
Pranešimai: 541
Miestas: Vilnius
Cituoti:
Šiam momentui privačiai ieškom rėmėjų (ir jau vieną radom), nes inkilų gamyba per brangi mūsų kišenei, visa kita, bent jau kol kas, bus gryna savanorystė.
O nesvarstėt galimybės pabandyt surinkt lėšų per www.aukok.lt svetainę? Tuomet galėtume visi bent po litą kitą prisidėti.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 09:44 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-07-08 21:51 (Sek)
Pranešimai: 113
Miestas: Vilnius
Cituoti:
Visų pirma, dėl sekretoriato gaunamos informacijos viešinimo - slėpimo. ...
Aš manau, kad geriau neslėpti, o ugdyti paukščių stebėjimo kultūrą, nes informacijos slėpimas tik skatina visus nesidalinti informacija ir žiūrėti vienas į kitą kaip į kokį priešą, o tai prieštarauja Draugijos tikslams.
Taip pat manau problema, kai informacija pateikiama svetainėje kaip balsas.lt, o birdlife.lt apie tai nė žodžio neužsimenama.

Manau, kad ši tema turėtų būti įtraukta į artėjančio draugijos narių susirinkimo dienotvarkę.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 09:46 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-06-12 13:18 (Šeš)
Pranešimai: 892
Miestas: Ventės Ragas
Cituoti:
Liepsnotosios pelėdos atveju iškilo kita dilema - skelbti viešai ir tikėtis, kad nepasikartos bitininkų istorija, ......
O kas atsitiko bitininkams?


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 10:09 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Vytai, bitininkams niekas neatsitiko, bet gal jiems ir pasisekė, nes rasti jie jau buvo perėjimo pabaigoj, su jaunikliais, ir visas tas žmonių antplūdis jiems tikrai nepamaišė. Bet kas būtų buvę, jei jie būtų pastebėti vos bandantys kurtis? Bitininkas ir žalvarnis yra ypatingai jautrios trikdymui rūšys pačioj perėjimo pradžioj, jie tiesiog sutrikdyti pasitraukia. Turiu pasakyt, kad pagal kitų šalių patirtį ir liepsnotoji pelėda yra be galo jautri trikdymui perėjimo metu, yra buvę atvejų, kad pora tiesiog palikdavo kiaušinius ir pasitraukdavo iš lizdavietės.
Čia vėl ir vėl kils klausimas, kiek mes galim pakenkti paukščiams su savo stebėjimais, viliojimais balsu (prisiminkim Druskininkų mažojo baublio atvejį) ir fotografavimu... Kitą kartą galim pakenkti ne sąmoningai, o iš nežinojimo.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 10:50 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-01-02 21:28 (Sek)
Pranešimai: 596
Miestas: Vilnius
Cituoti:
Aš manau, kad geriau neslėpti, o ugdyti paukščių stebėjimo kultūrą, nes informacijos slėpimas tik skatina visus nesidalinti informacija ir žiūrėti vienas į kitą kaip į kokį priešą,..
Visa informacija apie retas ir neretas rūšis skelbiama forume yra prieinama VISIEMS !
t.y. gamtą mylintiems ir nelabai mylintiems pvz. - iškamšų, retų paukščių laikytojams, kolekcionieriams, medžiotojams. Prie trikdančių retas rūšis galima priskirti ir stebėtojus, fotografus, filmuotojus, kurie kartais užfiksuoja unikalių kadrų, bet neturi galimybių arba nesugeba viešai tai pademonstruoti ir tuo ugdyti kultūrą ir meilę gamtai.
Lietuvaičiai daro pora TV laidų apie medžioklę...ar kas nors, gamtą mylintis yra jas matęs-žiūrėjęs ?...koks ten vedančiųjų ir kai kurių dalyvių "mentalitetas", apie kokį mūsų kraštiečių kultūros ugdymą galima kalbėti, kai rodomas barbarizmas yra viešai toleruojamas...? Kai laidos dalyvis-medžioklis nudėjęs kaimyninėje šalyje kurtinį, apsikabinęs negyvą bučiuoja veik liedamas ašarą...na čia jau biski sado-mazo.
Manau apie retas rūšis pranešti LOD sekretoriatui derėtu, bet skelbti viešai...?... tą juodą darbą sėkmingai atliks žurnalistai ;)

P.S. ten kur mačiau liepsnotąją ir vilką forume tikrai nerašysiu ir viešai neskelbsiu.

_________________
http://www.gamtosgarsai.lt/


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 11:23 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2006-09-19 10:11 (Ant)
Pranešimai: 704
Miestas: Vilnius
Bekalbant apie artimą kaimynystę nepamirškime ir to, kad šituo atveju tik mažesnė grupė gaus geresnius rezultatus dėl paprastos priežasties- kaip reaguos pastatų sąvininkai į pastovius pageidavimus leisti apžiūrėti jų valdas.Tą puikiai žino darę gandrų apskaitas.Ar nepasikartos čia nevisada gražios tvenkinių istorijos?Visa ši istorija pernelyg emocinga todėl, jog sužinota iš spaudos.Grupė dar nespėjo pati suplanuoti ir aptarti veiksmų ir pateikimo viešumo, o jau kaltinami.Leiskite bent taškus sudėlioti, nes tam neturėjom ir laiko , nes svarbiau buvo padaryti , o ne kalbėti.Kodėl liepsnotoji? Todėl , jog bevažinėjant jau ne kartą kilę klausimai, kodėl čia ar kitur negalėtų gyventi, pagaliau rastosios sušalę ar partrenktos.Todėl ir užteko šio įvykio pagreičiui gauti, nes idėja jau gyvavo privačiam rate, bet be konkrečių rezultatų kol kas, tad afišuotis nebūtina


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 11:25 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-07-08 21:51 (Sek)
Pranešimai: 113
Miestas: Vilnius
Pritariu soundman, kad nėra reikalo skelbti detalios informacijos, kuria gali pasinaudoti "iškreiptą mentalitetą" turintys asmenys.
Aš rašiau apie informacijos sklaidą (nors bendrinę, o ne detalią, tarkim, su koordinatėmis), tarpusavio pasitikėjimą bei skatinimą jungtis prie paukščių ar aplinkosaugos darbų.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 11:34 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-04-18 20:23 (Tre)
Pranešimai: 159
Miestas: Vilnius
Bitininkai perėjo pas žmones kieme, kur pro juos kiekvieną dieną vaikščiojo ir kažkaip sugebėjo nė karto jų nepamatyti vietiniai gyventojai :D . Tai, mano manymu, atvažiavę paukštininkai, kurie paukščius stebėjo nuo kelio, arba fotografai, fotografuojantys iš palapinių, labai didelės žalos jiems nepadarė ir nepadarytų, jei tas vyktų anksčiau. Visas tas susidomėjimas ir gražios nuotraukos tikiuosi duos tik naudos ir pavasarį pavyks suorganizuoti talką ir nukasti bitininkams gerą šlaitą, kuris bus patogesnis perėjimui, negu duobė iškasta vidury kiemo.

O aš dar norėčiau paklausti dėl pelėdų: ar yra apgalvota, kaip tos pelėdos (jei jos apsigyvens iškeltuose inkiluose) prasimaitins, jei pas mus tokios šaltos žiemos ir tiek daug sniego. Man atrodo, kad tai yra viena iš priežasčių, dėl ko pas mus beveik nėra liepsnotųjų pelėdų, nes jos nesugeba susirasti maisto, kai tokia gili žiema. Bet gal aš esu neteisi... :?


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 11:54 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Milda, šios pelėdos vidutinė gyvenimo trukmė laisvėje yra apie du metus. Tik. Ir, aišku, daug jų žūva šaltomis žiemomis, lauke prie tokio sniego joms badas. Bet jos puikiai sugeba medžioti pastatų viduje, kur randa grobio.Taigi tas inkilų kėlimas ir yra bandymas sudaryti paukščiams bent kažkokias sąlygas turėti lizdavietę, apsaugotą nuo kiaunių, su sąlygomis medžioti apylinkėse ir pastato viduje.
O dėl paukščių ir žmonių kaimynystės tai galiu pasakyti paprastai, ir dauguma jūsų tai puikiai žinote-paukščio niekaip neapgausi. Vienaip jis reaguoja (ar tiksliau nereaguoja) į dieduką, karvę vedantį, o visai kitaip-į jį stebintį žmogų. Visi tai žinot ir matėt, o jei teigsit priešingai, tai tada įtarsiu, kad paukščių nestebit :) .


Paskutinį kartą redagavo Egle 2010-02-05 11:59 (Pen), redaguota 1 kartą(us).

Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 11:58 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
atleiskit, bet pasikartosiu, Egle, kodel butent liepsnotoji? ar cia siaip atsitiktinai pasirinkta rusis.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 12:02 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Cituoti:
atleiskit, bet pasikartosiu, Egle, kodel butent liepsnotoji? ar cia siaip atsitiktinai pasirinkta rusis.
Neturiu, ką pakomentuot.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 12:06 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-06-25 19:22 (Pen)
Pranešimai: 806
tai jei gerai supratau jus imates veiklos susijusios su sia rusimi ir nezinote kodel? ar cia as kazko nesupratau...


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 12:19 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2006-09-19 10:11 (Ant)
Pranešimai: 704
Miestas: Vilnius
Būtent liepsnotoji, nes šiai rūšiai konkretesnės veiklos ir nebuvo imtasi, o randamos negyvos įrodo, jog jų yra ir jos žiemoja.Konkretus faktas tik pagreitino sprendimą - daugiau darbų, mažiau kalbų, nes idėja jau keli metai gyvuoja.Bet be veiklos tai ir lieka idėja, geru noru , ketinimais.Tą juk galėjo padaryti visi, kurie dabar kažkuo nepatenkinti.Juk vienas dalykas yra pavažinėti ,bandant pagal balsus susirasti, kitas- sudaryti sąlygas paukščiui atsirasti ir prasimaitinti.Faktas pagreitino perėjimą į paskutinę paminėtą fazę.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 12:34 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Tomai, žinom, kodėl, tiesiog gal aš jau pavargau atsirašinėt, bet vis tik pabandysiu paaiškint.
Pirma, man visada buvo smalsu, kiek šių paukščių Lietuvoj yra, kiek peri ir tt. Dabar pateikiama informacija manęs neįtikina, o kartais pateikti skaičiai iš viso atrodo "kaip iš lempos išpiešti". Dar prieš keletą metų ir aš labai norėjau šią pelėdą pamatyt. Keista, dabar tas noras yra gerokai prislopęs ir neesminis :? . Bet to didelio noro metu pradėjau rinkti informaciją apie liepsnotųjų pelėdų apsaugos programas Lenkijoje ir Baltarusijoje, domėjausi ir, ką kitos šalys daro, tik, panašu, kad kitų šalių patirtis mūsų klimatinėmis sąlygomis nelabai veiksminga. Taip pamažu ir brendo šita idėja, peraugusi iš noro pamatyti paukštį į norą surinkti tikslesnius duomenis ir pabandyti prisidėti prie realios paukščio apsaugos. Kaip pagrindines grėsmes dabar įvardinčiau tinkamų perėjimui vietų nykimą dėl pastatų renovacijos (ką inkilų kėlimas padėtų išspręst per kažkiek metų planingo kėlimo) ir kiaunių daromą žalą perėjimo metu (čia inkilai irgi sprendžia problemą). Na, ir labai svarbu yra bent kažkokių duomenų apie rūšies perėjimą surinkimas. Tame tarpe, ir pasitelkiant vietos gyventojus, o ir šviečiamąją veiklą pravedant.
Nežinau, ar atsakiau į tavo klausimą, bet iš tiesų-idėja gimė, augo, o dabar prasidėjo veikla. Nemanau, kad sulauksim greitų rezultatų, bet anksčiau ar vėliau kažkokių sulauksim. Tik leiskit pradėt dirbt, o kai viskas įgaus pagreitį, darbų tikrai ir kitiems atsiras.


Į viršų
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2010-02-05 15:31 (Pen) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-05-28 12:37 (Pen)
Pranešimai: 848
Miestas: Vilnius
Cituoti:
Aš rašiau apie informacijos sklaidą (nors bendrinę, o ne detalią, tarkim, su koordinatėmis), tarpusavio pasitikėjimą bei skatinimą jungtis prie paukščių ar aplinkosaugos darbų.
Žinot, skaitau ir dabar jau galvoju, kad arba aš kažką maišau, arba diskusija verda apie kelias skirtingas priežastis vienu metu: problema kame - kan nebuvo paviešinta informacija apie tai, kad buvo stebėta liepsnotoji pelėda, ar apie tai, kad LOD svetainėje nebuvo paskelbta apie susibūrusią grupę, kuri ruošiasi dirbti su liepsnotosiomis pelėdomis.
Jei tai susiję su informacija apie tai, kad nebuvo paskelbta apie tai, jog buvo stebėta liepsnotoji pelėda, tai jau pykint nepykit, bet informacija, kuri gali pakenkti paukščiui (perėjimo metu ar jautram trikdymui) nebus skelbiama viešai nei LOD portale, nei kuriamojoje informacinėje sistemoje. Ornitofaunos monitoringo informacinėje sistemoje bus dar galima pamatyti informaciją apie stebėtą rūšį ir vietą rajono tikslumu. Kai kuriais atvejais detalesnę informaciją bus galima pamatyti po tam tikro laiko tarpo, kai trikdymas jau neturės įtakos. Tačiau detalesnę informaciją apie tą stebėjimą galės pamatyti kai kurie asmenys - tai sistemos administratoriai, moderatoriai, LOFK nariai, su tomis rūšimis dirbančių grupių nariai ir pan. Ir tai bus daroma vien tik dėl paukščių apsaugos. Ir truks tol, kol neturėsime susiformavusių griežtų, bet teisingų paukščių stebėjimo kultūros pagrindų.
Jei bėda tame, kad nebuvo paskelbta apie susibūrusią grupę, kuri planuoja dirbti su liepsnotosiomis pelėdomis, tai čia vėl nepagrįstos nuoskaudos. Ši grupė gimė nė iš LOD sekretoriato idėjų - tai savarankiški žmonės, draugijos nariai, kurie jau gana seniai planavo dirbti su šiomis pelėdomis. Ir šis pranešimas buvo stimulas imtis realių darbų. Ir aš manau, kad tai šaunu, nes draugija pagaliau pradeda dirbti taip, kaip ir turėtų - yra iniciatyva, mes (sekretoriatas) ją palaikome ir esant progai bandysime surasti lėšų platesnio masto darbams įgyvendinti. Malonu dar ir tai, kad tos grupės nariai nelaukia, kol sekretoriatas suras lėšų, o patys ieško rėmėjų. Ir gana sėkmingai. O kad nepaviešinta apie tokios grupės veiklą, tai čia jau jų sprendimas - kol nėra rezultatų ar negalima parodyti nuveiktų darbų, iš anksto girtis nėra ko. Ir noriu pridurti, kad Lietuvoje tai tikrai ne pirma ir ne paskutinė grupė ar pavieniai asmenys, kurie dirba konkrečioje srityje ir kol kas nenori viešintis. Viskam savo laikas. It tai jų teisė - svarbu, kad jų darbai puoštų draugijos vardą.


Į viršų
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 67 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis 1 2 3 4 Kitas

Visos datos yra UTC+02:00


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 14 ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Limited