Lietuvos ornitologų draugijos forumas

Visiems, kas domisi paukščiais
Dabar yra 2024-03-28 18:00 (Ket)

Visos datos yra UTC+02:00




Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 36 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1 2 Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 2012-01-01 22:03 (Sek) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-05-30 20:24 (Sek)
Pranešimai: 872
Miestas: Kaunas
2011-2012 m. žiemą Lietuvos ornitologų draugija tęsia 2009 m. atnaujintas Lietuvos žiemojančių vandens paukščių apskaitas. Šios apskaitos svarbios ne tik planuojant žiemojančių paukščių apsaugą, bet ir įvertinant Vakarų Palearktikos vandens paukščių populiacijų gausą.
Apskaitas numatoma vykdyti 2012 m. sausio 9-21 d., pagrindines pastangas sutelkiant sausio 13-15d. savaitgaliui. Savanoriškas draugijos narių ir visų neabejingų paukščiams dalyvavimas yra labai svarbus ir būtinas.

Apskaitų stebėtojus registruoja ir duomenis renka – Laimonas Šniaukšta. Žemiau pateikta svarbiausių apskaitų vietovių ir telkinių informacija, tačiau dalyviai gali vykdyti stebėjimus ir kitose, jų manymu tinkamose, teritorijose. Stebėtojus prašome registruotis elektroniniu paštu lsniauksta@gmail.com arba telefonu 8-686 21857.

Žiemojančių vandens paukščių apskaitos metodika yra nesudėtinga - apskaitos atliekamos remiantis trim pagrindiniais principais:
Apskaitos turi būti vykdomos apibrėžtu laikotarpiu: kiekvienų metų sausio mėn. 9 – 21 d., tačiau, laikantis tarptautinio susitarimo, reikėtų stengtis jas atlikti sausio mėnesio antrą savaitgalį. Šis reikalavimas maksimaliai eliminuoja pakartotinas tų pačių paukščių registracijas, kadangi žiemą paukščiai taip pat nevengia gana tolimų perskridimų (ypač palei upių vagas, pajūryje).
Turi būti aiškiai nurodoma apskaitų teritorija, t.y. upės/vandens telkinio ruožas ir/ar vandens telkinys (jei apžvelgtas pilnai).
Svarbu suskaičiuoti visus žiemojančius vandens paukščius, nesvarbu, kad kai kurie jų nebuvo tiksliai apibūdinti iki rūšies. Daugelis žmonių pažįsta gausiausias žiemojančias vandens paukščių rūšis: gulbę nebylę, didžiąją antį, didįjį dančiasnapį ir kt. Todėl kiekvieno Lietuvos piliečio indėlis tampa svarbus ir jo duomenys yra nepaprastai vertingi (net ir tarptautiniu mastu). O neatpažintos rūšys dažniausiai sudaro palyginti nedidelį stebėtų paukščių procentą, todėl nublanksta prieš skaitlingiausių vandens paukščių apskaitas.
Keletas patarimų:
Kaip jau minėjome, apskaitos organizuojamos 2012 metų sausio 9-21 dienomis, tačiau pageidaujama, kad jos būtų vykdomos 2012 metų sausio 13-15 d. Esant galimybei, apskaitas tikslinga pakartoti bent po du kartus.
Apskaitų metu svarbu aprėpti kuo didesnę šalies neužšalusių vandens telkinių dalį. Tačiau norime pabrėžti, kad vandens paukščiai gausiai koncentruojasi ir palyginti nedidelėse properšose, jei yra pakankamai maisto. Todėl prie gyvenviečių, kur juos šeria žmonės, yra didelė tikimybė aptikti bent jau didžiųjų ančių sankaupas. O būtent šios rūšies gausą yra sunkiausiai įvertinti šalies mastu. Taigi, apskaitų sėkmė priklausys ne nuo jas vykdančių svarbiausiose vandens paukščių susitelkimo vietose (ten bet kuriuo atveju užteks stebėtojų), bet nuo to, kiek nuodugniai stebėtojai apžvelgs visus neužšalusius vandens telkinius ar atviras jų dalis.
Prašytumėme apskaitas vykdyti patogesnėse jums teritorijose (arčiau namų, žinomose vietose ir pan.), nes tuo atveju apimami didesni teritorijos plotai, be to, šalies padengimas gaunasi tolygesnis. Be to, tuo atveju dažniausiai žinomi neužšalę plotai, kurių gali nepastebėti iš kitur atvykę stebėtojai.
Vykdant apskaitas upėse (tiek beveik neužšalusiose, tiek tik su atskiromis properšomis), nėra būtina apeiti visą vagos ilgį. Šiuo atveju svarbu TIKSLIAI nurodyti apžvelgtos upės vagos ruožą: pirmiausia, kad nebūtų sumuojami atskirų stebėtojų rezultatai, jei jie paukščius skaičiavo tuose pačiuose ruožuose; antrą, kad įvertinti kokių ruožų neapėmė stebėtojai ir čia paukščių gausą vertinti ekstrapoliacijos būdu. Kad tinkamai interpretuoti apskaitų dalinių persidengimų rezultatus, pageidautina, kad apskaitų rezultatai būtų pateikiami atskiroms stebimos teritorijos atkarpoms, o ne visam jos plotui.
Siekiant sumažinti apskaitų persidengimo galimybę, atskirai pateikiame planuojamų apskaitų vietovių registracijos lentelę. Tuo būdu iš anksto žinosim kur kuris stebėtojas planuoja vykti apskaitų dienomis.
Svarbi yra informacija ne tik apie aptiktus žiemojančius paukščius, bet ir apie teritorijas, kuriose apskaitos vykdytos, tačiau žiemojančių vandens paukščių neaptikta. Tokia informacija yra ypač aktuali upių ir Baltijos jūros pakrantės ruožuose.
Visi stebėtojai, pranešdami apie stebėtus paukščius, turi pateikti ir asmeninių kontaktų duomenis, kad esant reikalui, organizatoriams būtų galima su jais susisiekti.
Apskaitų duomenys surašomi į pateiktą lentelę, kurios apačioje trumpai nusakoma, kokia informacija turi būti pateikiama lentelėje.
Be vandens paukščių, skaičiuojamos ir kitos sparnuočių rūšys, kurių gyvenimas susijęs su vandeniu (garniai, jūriniai ereliai, tulžiai, vandens strazdai ir pan.).
Kiekvienai stebėjimų teritorijai ir kiekvienai stebėjimų dienai pildoma atskira lentelė!
Užpildytas lenteles iki 2012 metų vasario 1 d. siųsti LOD sekretoriatui adresu: Naugarduko g. 47-3, 03208 Vilnius arba elektroniniu paštu lsniauksta@gmail.com
Šiuo metu pateikta informacija apie žinomas vandens paukščių susitelkimo vietas žiemą ir jų svarbą. Kiekvienas naujas stebėtojas gali (ir pageidaujama) pasiūlyti kitas, jo žinomas vietas, įvardijant konkrečius vandens telkinius.

Daugiau informacijos: http://www.birdlife.lt/web/lod/home?p_p ... ersion=1.0


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-03 17:59 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-12-26 13:14 (Tre)
Pranešimai: 532
Miestas: Žiežmariai - Klaipėda
O kaip skirstysimes teritorijas? Gal pagal sarasiuka is tinkalpio butu galima jau planuoti kas kokia teritorija skaiciuos?

Pvz.: Algimantas Petraitis siandien sake, jog noretu skauciuoti Klaipedos tvenkinius ir Palangos upeli, bei kelis da rtvenkinius Kretingos r.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-03 18:15 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006-05-22 17:20 (Pir)
Pranešimai: 1313
Miestas: Kaunas -Jonavos raj.
Galintys dalyvauti apskaitose Kaune, rašykite čia, arba karlonas.marius@gmail.com . Laukiam gausaus savanorių būrio. :)

_________________
Birding is not a hobby - it's a lifestyle


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-03 18:16 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-05-30 20:24 (Sek)
Pranešimai: 872
Miestas: Kaunas
Mariau, kurią dieną Kaune?


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-03 18:21 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006-05-22 17:20 (Pir)
Pranešimai: 1313
Miestas: Kaunas -Jonavos raj.
Na čia reiktų su visais pasitarti, kada daugumai geriau. Man asmeniškai nėra skirtumo 14 ar 15. Nors patogiau gal būtų sekmadienį. Rašykit kada kas galit ir nuspręsim.

_________________
Birding is not a hobby - it's a lifestyle


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 11:39 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-07-08 21:51 (Sek)
Pranešimai: 113
Miestas: Vilnius
Pateikiu trumpą informaciją, kurios teritorijos jau turi savo apskaitininkus:
* Šešupės atkarpa Marijampolės miesto teritorijoje ir užtvanka Antanave
* Dusia, Meteliai ir Alytaus r. vandens telkiniai
* Antalieptės HE, Ignalinos AE išmetimo kanalas ir Drūkšių ež., Šventosios upė, nuo Asavėlio ež. iki Antalieptės marių, Mūšos upė nuo Raudonpamūšio HE iki Skalių
* Šventosios up. Kavarske ir Ukmergėje
* Anykščių RP vandens telkiniai
* Trakų ežerai, Aluona, Merkys, Lukna, Vokė
* Tauragė (Jūros up, Balskų užtv.)
* Veisiejai, Kapčiamiestis, prie Baltosios Ančios HES ir Nemune, kur įteka Baltoji Ančia, Juodoji Ančia ir Igara
* Nevėžis nuo Staniūnų tvenkinio Velžyje (Juodos upė) iki Panevėžio miesto ribos pabaigos ( t,y. visoje miesto teritorijoje)
* Pabradė
* Gaujos upės slėnis nuo Girdžiūnų iki Dieveniškių atkarpa ir Poškonių k. (Gaujos upės) tvenkinys
* Jonava
* Verknės upės ruožas Pikelionių kaime, Prienų rajone
* Nemune tarp Panemunės pilies ir Raudonėnų gyvenviečių, prie Šilinės kaimo, Raudonės gyvenvietės ties prieplaukos, prie Seredžiaus gyvenviete ir nuo Smalininkų apsauginio pylimo)properšose Nemune ties Jurbarku
* Druskininkai
* Nemuno upės atkarpa tarp Prienų ir Birštono
* Žalieji ež. Vilniuje
* Raseinių tvenkiniai
* Kelmės tvenkiniai, Lukšto ež.
* Elektrėnai: Vandens saugykla ir kanalas, Strėvos upė (Elektrėnai-Žiežmariai)

Taip pat yra keli žmonės:
Kaune, bet reikia daugiau (kreiptis į marius.k)
Vilniuje, bet reikia daugiau (kreiptis į Laimoną)
Šilutės r., bet reikia daugiau (kreiptis į Laimoną arba V.Jusį)

Labai trūksta apskaitos dalyvių Neringoje ir Baltijos pakrantėje (Klaipėda-Palanga-Šventoji)


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 11:57 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Laimi, Klaipėda - Palanga - Šventoji darys kaip ir pernai Saulius su Erlandu ir Julius, aš iš Juliaus perimu Elektrėnų marias. Jeigu neužšals, reiktų, kad kažkas padarytų Arlaviškių zoną, ir Vištytis būtų labai gerai.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 12:54 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2011-06-06 20:48 (Pir)
Pranešimai: 67
Kokie dalyviai užsiima Anykščių RP vandens telkiniais?


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 13:09 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-05-30 20:24 (Sek)
Pranešimai: 872
Miestas: Kaunas
Cituoti:
Jeigu neužšals, reiktų, kad kažkas padarytų Arlaviškių zoną, ir Vištytis būtų labai gerai.
Reikia netik Arlaviškių zoną, bet ir Samylų įlankoje, ties Kapitoniškėm paskaičiuoti - ten šiuo metu dideli būriai vandens paukščių laikosi.
Jeigu Kaune skaičiuosim sekmadienį, tai, manau, galėtume kažkas iš kauniečių ten paskaičiuoti.

Važiuojant skaičiuoti Vištytyje būtinas teleskopas, nes tik iš vienos ežero pusės galima privažiuoti ;)


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 14:07 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007-12-26 13:14 (Tre)
Pranešimai: 532
Miestas: Žiežmariai - Klaipėda
Turiu toki klausima ar nebutu galima tos lenteles kuri yra tinklapyje atnaujinti? prideti dar pora grafu su tebetoju ir kas skaiciuoaj ta teritorija? Butu biski lengviau susigaudyti. kas yra kur. O ir foruma ne visi ziuri...


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 14:43 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006-08-30 16:38 (Tre)
Pranešimai: 680
Miestas: Salakas
Mano sąrašiukas pasipildo visais Drūkšiais, Samavo ir Luodžio ežerais,jei neužšals iki apskaitos.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 16:57 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-11-10 14:50 (Tre)
Pranešimai: 508
Miestas: Raseiniai
apskaitai Vištytyje organizatoriai turėtų pakalbinti parko specialistus


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 17:41 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006-05-22 17:20 (Pir)
Pranešimai: 1313
Miestas: Kaunas -Jonavos raj.
Cituoti:
Cituoti:
Jeigu neužšals, reiktų, kad kažkas padarytų Arlaviškių zoną, ir Vištytis būtų labai gerai.
Reikia netik Arlaviškių zoną, bet ir Samylų įlankoje, ties Kapitoniškėm paskaičiuoti - ten šiuo metu dideli būriai vandens paukščių laikosi.
Jeigu Kaune skaičiuosim sekmadienį, tai, manau, galėtume kažkas iš kauniečių ten paskaičiuoti.
Neaišku , Povilai kiek mūsų bus. Nes šiuo metu esam tik 4 Kaune. Dar bent poros žmonių Kaunui labai reiktų. Šįmet ir Neris visa tekanti. Taigi, jei nebus bent 7-8 žmonių, tai vargiai per vieną dieną pavyks ir Arlaviškes su Kapitoniškėmis paimt.

_________________
Birding is not a hobby - it's a lifestyle


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 18:16 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Cituoti:
apskaitai Vištytyje organizatoriai turėtų pakalbinti parko specialistus
Kalbėjau su jų parko ekologu Vaidu. Padarys, o teleskopą jie turi.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 20:22 (Tre) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2010-01-19 09:51 (Ant)
Pranešimai: 249
Miestas: Rusnė, Lithuania
Aš kaip visada vienas skaičiuosiu Kėdainių rajonas, tik man labai blogai kad per sesiją, tai gal galima padaryti 9-10d. Nes paskui galiu ir nespėti, nes man egzaminus 11,14,16,20d.

_________________
Boris Belchev
http://www.alcedowildlife.com
http://www.borisbelchev.com
https://www.flickr.com/photos/the_gull_exlorer/


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 20:42 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-05-30 20:24 (Sek)
Pranešimai: 872
Miestas: Kaunas
Cituoti:
Cituoti:
apskaitai Vištytyje organizatoriai turėtų pakalbinti parko specialistus
Kalbėjau su jų parko ekologu Vaidu. Padarys, o teleskopą jie turi.
Jeigu padarys, tai tada super - galėsiu bandyti mariose paskaičiuoti. Šiaip ar taip Kaune visko per vieną dieną padaryti nepavyks. Sekmadienį galim bandyti skaičiuoti Kauno mieste, o šeštadienį kas gali - Kauno marios, Jiesia.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-04 21:23 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Borisai, man atrodo, kad ypač tose vietose kur skaičiuotojas vienas, tikrai galima keisti datas. Juolab oficialios skaičiavimo datos apima savaitę prieš ir savaitę po viduržiemio. Svarbu, kad vienas telkinys būtų padarytas per vieną dieną. Aš irgi savo teritorijų tikrai nespėsiu padaryt 14-15 dienomis, kažką perkelsiu į kitas dienas.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-05 19:23 (Ket) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011-11-06 12:24 (Sek)
Pranešimai: 10
Miestas: Vilnius-Šiauliai
Sveiki. Esu tik dar visiškai pradedanti domėtis paukščiais, nors paskaičiuoti juos tikrai norėčiau pabandyti. Juo labiau, kad minima, jog nėra būtina pažinti visus paukščius, svarbu suskaičiuoti. Taciau dar nesu įsitikinusi dėl galimybių, bet joms esant norėčiau paskačiuoti Kurtuvėnų regioniniame parke esančiame Dambos tvenkinyje žiemojančius paukščius. Rudenį ten jų laikydavosi nemažai, šiuo metu senokai nebuvau, nežinau, be to, kadangi tai karpynai, tvenkiniai gali būti nuleisti, be to truputį sudėtinga suderinti su sesija. Na žodžiu, dėl šito skaičiavimo pavykimo dar nemažai klausimų. Tai norėjau paklausti, ar reikia man save tokiomis aplinkybėmis kažkur oficialiai registruoti, ar tiesiog pavykus atlikti skaičiavimą pateikti duomenis. Be to, jei šiuos tvenkinius ima kitas zmogus, aš tiesiog pasisiūlyčiau padėti/pasimokyti. :)


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-05 22:54 (Ket) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2004-11-10 14:50 (Tre)
Pranešimai: 508
Miestas: Raseiniai
paukshtukui:

dėl Kurtuvėnų žuvininkystės tvenkinių susisiek su Kurtuvėnų regioninio parko ekologais Vidmantu arba Irma (vidmantas@kurtuva.lt , i.jazdauskaite@erdves.lt). Tai puikūs specialistai, jie turėtų patarti kaip ir kur skaičiuoti. Be to, Vidmantas dažniausiai dalyvauja įvairiose paukščių apskaitose, turėtų ir žiemojančius paukšius skaičiuoti. Manau priimtų ir tave. Sėkmės


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-01-05 23:24 (Ket) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-11-05 13:24 (Pen)
Pranešimai: 2255
Miestas: Kaunas
Cituoti:
Cituoti:
Cituoti:
Jeigu neužšals, reiktų, kad kažkas padarytų Arlaviškių zoną, ir Vištytis būtų labai gerai.

Neaišku , Povilai kiek mūsų bus. Nes šiuo metu esam tik 4 Kaune. Dar bent poros žmonių Kaunui labai reiktų. Šįmet ir Neris visa tekanti. Taigi, jei nebus bent 7-8 žmonių, tai vargiai per vieną dieną pavyks ir Arlaviškes su Kapitoniškėmis paimt.
Galėsiu prisijungti ir kažkurią konkrečią vietą apžiūrėti (pvz. Kapitoniškes ir Arlaviškes) šeštadienį arba sekmadienį (arba bet kurią kitą vietą), duokit žinot kur labiausiai reikia ir kurią geriau dieną iš dviejų.


Į viršų
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 36 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1 2 Kitas

Visos datos yra UTC+02:00


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 44 ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Limited