Lietuvos ornitologų draugijos forumas

Visiems, kas domisi paukščiais
Dabar yra 2024-03-28 14:19 (Ket)

Visos datos yra UTC+02:00




Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 8 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 2012-04-20 10:27 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-05-30 20:24 (Sek)
Pranešimai: 872
Miestas: Kaunas
Vis daugėjant kurtinių nuotraukų įvairiose Lietuvos gamtos nuotraukų svetainėse, kyla toks klausimas ar čia mada dabar tokia, ar siekiamybė būtinai nufotografuoti kurtinius jų tuoktuvėse tuoktuvių metu? Tuo pačiu ir klausimas kyla ar visi juos fotografuojantys turi leidimus...Įdomu ką galvoja kiti forumo dalyviai šiuo ganėtinai "aštriu"/"jautriu" klausimu :)


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-04-20 21:10 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Dar pridėčiau klausimą, ar visi fotografuojantys kurtinius tuokvietėje žino, kad tam reikalingas leidimas.
O dėl paties fotografavimo... Kad bent tos nuotraukos būtų to vertos, o dabar... :( Net nebeįdomu žiūrėti. Kai kas jau ir bizniuką iš kurtinių fotografavimo daro, palapines nuomoja (bent jau aš taip girdėjau).
Beje, būtų labai graži praktika, kad foto galerijose būtų skelbiama, jog saugoma rūšis nufotografuota turint leidimus. Aš čia nekalbu apie atvejus, kai paukštis pamatomas ir nufotografuojamas atsitiktinai. Bet tuokvietėje - tai neatsitiktinai, ir tam reikia leidimo.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-04-22 19:29 (Sek) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2006-11-09 18:26 (Ket)
Pranešimai: 45
Miestas: Taurage
Kolegos paukščių gerbėjai baikit kliedėti nesamonėmis ir kažkokių leidimų mosikavimais.
Lietuvoje realiai ekzistuoja du debilizmo būdai.
Pirmas tai kai valdantieji nežino kelių iš ekonominio nuosmukio ir bando pastarajį kompensuoti mokesčių našta.
Antras tai kai nėra kokiam veiksniui alternatyvos būtinai įvedami draudimai, leidimai ir kitokie nesusipratimai.
Dar kasos aparatus įsiveskim prie lizdavietės ar tuoktavietės.
Iki ko baigiam daeiti.
Suprantu, kad pavydas "bamba graužia". Apsičiupinėkit hebra ar viskas tvarkoje su galvelėmis.
Fotoapratas ne benzapjūklas ir ne medžioklinis šautuvas. Galų gale net ne meškerykotis.
Man teko prieš porą metų stebėti liūdną vaizdelį kai Lietuvos raudonosios knygos atstovas - tulžys visą dieną pypsėjo su žuvyte snape ir negalėjo maitinti vaikučių, nes jo urvelis buvo už trijų meškeriojančių piliečių nugaros, kurie netik visą dieną mynė takelius, bet ir ten pat vakarui įsiruošė laužavietę. Ačiu Dievui viskas baigėsi gerai, jie ten tūsinosi tik dvi paras. Urvelis liko nepastebėtas, o po savaitgalio tulžiukas toliau gyveno savo gyvenimą.
Po metų visas tas lizdavietes, o jos buvo šešios, sunaikino audinė ir be jokio leidimo ar draudimo, todėl nuo pernai rudens tame regione nebesimato tulžių.
Gal vėl fotografas kaltas?
Prieš tris metus, aš fotografas, radau trečią rudojo peslio perimvietę Lietuvoje netoli Tauragės.
Kolegos, rezervato direktoriaus, pagalbos dėka išsaugojom šį lizdą nors viską aplink iškirto plynai ir paukštis šiais metais sėkmingai tupi lizde. Jūs manot mane koks nors leidimas paskatino imtis veiksmų lizdo apsaugai?
Aš asmeniškai fotografavau kurtinius Suomijoje, nes Lietuvoje neturėjau galimybės ir niekur nebuvo menkiausios užuominos apie leidimus ar kažką panašaus nors į ten važiuoja tūksčiai gamtos fotografų iš visos Europos ir netik. Nemanau, kad suomiai barbarai nesaugantys savo gamtos ir leidžiantys grožėtis jų gamtos turtais.
Tas pats su kilniaisiais ereliais, uralinėm pelėdom, lututėm ir t.t.
Mane labiau liūdina kita medalio pusė.
Kodėl mes tokie nepakantūs savo žemiečiams, kodėl tokie pavydūs, kodėl vietoj šypsenos ir pasidžiaugimo būtinai apkalbame, vietoj pagalbos uždraudžiam, kišam pagalius į ratus?
Paaiškinimas vienas - lietuviais esame mes gimę.
Ir kuo kitam blogiau tuo kažkam geriau.
Jei toks požiūris vienas į kitą nepasikeis - mūsų kraštas pasmerktas.
Aš pesimistas, todėl neatsilaikiau nepažėręs savo minčių.
Aš džiaugiuosi, kad Birdpix kolektyvas daro nuostabias foto, jame nevienas aukščiausio lygio ornitologijos žinovas, o man garbė būti tarp jų, jie mano ir netik mokytojai.
Pas mus nėra nei vieno gamtos prievartautojo, nes kitaip būtų mums nepakeliui.
Šis kolektyvas jau įrodė, kad Lietuvos gamta ne šulinys. Tinklapis kasdien lankomas. Kaip nekeista, bet statistika rodo, kad užsienio lankomumas ir susidomejimas jau slenkia mus pačius.
Čia nėra nieko paslaptingo. Pas mus yra taisyklės, jos susiformavo ne per vieną dieną. Jos priimamos tik visuotinio susirinkimo metu, o svarbiausia jų laikomasi.
Dovanokit. Tikrai nenorėjau niekam sugadinti nuotaikos.
Ateinantį savaitgalį BIRDPIX.LT vėlgi tradiciškai renkasi į kasmetinį susibėgimą Ventės rage. Bus visko, bus ginčų, bus nuomonių, bus diskusijų, bet laimės gyvosios gamtos fotografija.
Viso labo.
Ačiu.

_________________
Visada viską daryk gerai, nes blogai daryti visada suspėsi.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-04-22 20:39 (Sek) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-05-30 20:24 (Sek)
Pranešimai: 872
Miestas: Kaunas
Pradžiai, žinant tulžių biologiją ir paplitimą, akivaizdu, kad jų populiacijos atsistato žymiai lengviau nei kurtinių - ne vienas mokslinis tyrimas yra tai įrodęs...

Grįžtant prie fotografavimo - asmeniškai aš pats kiekvieną dieną lankausi birdpix.lt svetainėje ir tikrai yra kuo pasigrožėti ir pasidžiaugti, o dalies fotografų profesionalizmu ir patikimumu paukščių apsaugos klausimu net neabejoju. Problema, manau, yra tame, kad dėl to pačio fotografavimo populiarėjimo, vis daugiau žmonių pradeda fotografuoti paukščius ir būtent dalis tokių pradedančiųjų matydami profesionalų padarytas nuotraukas patys nori kuo greičiau pradėti fotografuoti retus paukščius...

Kalbant apie suomiją, tai čia nelabai yra ir ką lyginti - suomijos kurtinių populiaciją žymiai didesnė nei Lietuvoje.

Beje, būtų smagu diskutuoti konstruktyviai, o ne rašinėjant apie kliedesius, pavydą, tvarką su galvelėmis ir pan. Priešprieša tarp fotografų ir ornitologų kyla ne pirmą, tikrai ne paskutinį kartą, ir tikrai ne vien Lietuvoje - nemažai tenka bendrauti su vokiečių ornitologais, taigi ten situacija panaši. Todėl, gal vertėtų bandyti bent jau pradėti ieškoti sutarimo ;)


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-04-23 10:56 (Pir) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005-11-11 11:38 (Pen)
Pranešimai: 1694
Miestas: Trakai
Gerbiamas Eugenijau, pradėsiu nuo to, kad tikrai gerbiu gerus fotografus, grožiuosi jų nuotraukomis ir toli gražu neteigiu, kad bet koks fotografavimas yra blogis. Šiuokart kalbam apie kurtinius. Visi ornitologai sutinka, kad kurtinio populiacija Lietuvoje drastiškai mažėja. Priežasčių tam daug, bet kaip viena pagrindinių visur yra nurodomas paukščių trikdymas. Yra rūšys ne tokios jautrios trikdymui, o yra tos, kurios ypač jautrios. Kurtinys būtent toks. Trikdymas gali būti įvairus - tai ir miško darbai (įstatymu neleidžiami prie tuokviečių veisimosi metu), ir šiaip žmonių lankymasis tose vietose. Deja, ir fotografavimas. Prieš kiek laiko, kai fotografų buvo tikrai mažiau, tas trikdymas irgi buvo, bet paskutiniu metu norinčių fotografuoti kurtinius kiekis ženkliai padidėjo. Pagalvokit pats: senieji 'grandai" fotografuoja šiuos paukščius kasmet, ir kiekvienais metais dar prisideda krūva naujų. Dalis jų visiškai pradedantys, dalis iš viso tik žaidžia, su gamta ne ką bendro teturėdami. Juk dabar paprasta - prie tuokvietės krūva palapinių, grafikai sudaryti, važiuoja kas netingi, kas pagal pažintis, kas gal ir už pinigus. Atsakykit sąžiningai, kaip galvojat, kiek iš tų žmonių tikrai nusimano apie paukščio biologiją, tikrai žino, kaip kurtinius fotografuoti su mažiausia žala paukščiams? Aš žinau istorijas, kai fotografas jau 9 ryto išlenda iš palapinės ir dar gerokai patriukšmauja, nes jau pavargo ir sušalo. O kurtiniai dar tuo metu maitinasi ir laikosi šalia tuokvietės. Tarp visų fotografuojančių yra visko - ir tikrų profesionalų, ir visiškų profanų banaliai tenkinančių savo ego. Vien tam, kad galėtų pasigirti, kad ir jie ten buvo, matė ir nufotografavo. Mat, mada tokia.
Jūsų argumentas dėl pavydo nėra rimtas. Nefotografuojantis (ir nejaučiantis tam jokio potraukio) žmogus neturi ko fotografui pavydėti. O kurtinių tuokviečių vietas kai kuriuose regionuose aš žinau, tik dar niekad nelindau ten žiūrėti. Tiesiog manau, kad mano buvimas ten paukščiams laimės nepridės :) .
Dabar dėl leidimų. Tvarka šita ne šiandien sukurta, bėda, kad jos nesilaikoma. Galima iki nukritimo diskutuoti, geros ar ne KET, bet laikytis jų privaloma. Taip ir čia. Jeigu kol kas negaudo ir nebaudžia, tai nereiškia, kad rytoj nepradės to daryti. Artėjam prie to, kad pradės, nes padėtis darosi vis mažiau kontroliuojama. Geram gamtą mylinčiam fotografui leidimų sistemos nėra ko bijoti, o ši sistema tikrai padėtų sukontroliuoti, kas vyksta tuokvietėse. Jei jūs galvojat apie paukščio gerovę, o ne savo ambicijas (o aš tikrai tikiu, kad taip ir yra), tai tikrai turėtumėt pritarti, kad tuokvietėse neturėtų būti chaosas.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-04-23 11:21 (Pir) 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2008-02-29 13:36 (Pen)
Pranešimai: 373
Miestas: kaunas
Mano nuomone jei fotografuoja profesionalai tai zino kaip tai daryti. Aisku kiti, kaip Egle rase, nori patenkinti savo ego. Pries kelis metus kai ciut nezuvau Cepkeliu raiste susipazinau su maloniu eiguliu kuris kviete atvaziuoti paziureti kurtiniu. Bet kaip Egle rase, ko ten lysti. Jei buciau nemates tai gal. Birdpixe apsilankau pastoviai, groziuosi nuotraukom. Manau pavydeti tai gali tik fotografas fotografui. Vakar teko matyti ilgasnape vistele. Siandien paziurejau Birdpixe tai Jusio ranka ideta. Jei buciau fotografas man butu idomu ja nufotografuot, manau kantrybes ne maziau reikia. Atvaziuokit i Kauna parodysiu kur gyvena. Svygzdos irgi Birdpixe nera. Ir vedant diskusijas reiktu buti mandagiam.


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-04-25 18:58 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006-05-22 17:20 (Pir)
Pranešimai: 1313
Miestas: Kaunas -Jonavos raj.
Į temą http://www.grynas.lt/gyvenimas/nauja-ma ... d=58195192

_________________
Birding is not a hobby - it's a lifestyle


Į viršų
StandartinėParašytas: 2012-05-01 21:37 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004-05-30 20:24 (Sek)
Pranešimai: 872
Miestas: Kaunas
Cituoti:
Taiklus straipsnis ;)


Į viršų
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 8 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC+02:00


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 2 ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Limited