Lietuvos ornitologų draugijos forumas

Visiems, kas domisi paukščiais
Dabar yra 2026-10-11 13:58 (Sek)

Visos datos yra UTC+02:00

Naujos temos kūrimas  Ši tema užrakinta, jūs negalite redaguoti pranešimų arba atsakinėti į juos.  [ 1082 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis 1 … 7 8 9 10 11 … 55 Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-08 17:55 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Siandien turejau beveik laisva diena,tad ja paskyriau Vokei ir apylinkems,ir buvo geriau,nei tikejausi :) .Pievose prie Papio:2 zaliukes,gal 30-40 dagiliu,2 ilgauodeges zyles,4 geltonosios startos,o su jais,mano netiketumui-civylio patinukas 8) .Papyje apie 200 didz.anciu,8 did.danciasnapiai,11 nebyliu ir 18 giesmininkiu(pakankamai aktyviai trimituojanciu).Na,dar vistvanagio patele,kekstai,sarkos ir visokios ten paprastosios,melynosios bei viena siaurine zyles. Tvenkiniuose:giesmininkes issiskirste po tvenkinius,viso 11,nebyliu-7,jaunas jurinis erelis(veliau dar girdejau juos kleketuojant,bet jau neieskojau,kur ir kiek), daugiau nei 30 cimciaku(vienas-cabaret porusio),1 tulzys,paukstvanagio patinukas ir pora karetaiciu.Usuotasias zyles "prakalbino" i nendryna iselinusi lape,oi,kaip jos visos sujudo ir praciulbo :) .Pagal balsus tai ten ju maziausiai 5-7,maciau 4.Na,bet smagiausias radinys buvo ilgasnape vistele :shock: (tarp kitko toj pacioj vietoj,kur pavasari perejo),balsu ji parode ivairiu,taipogi ir pazvygavo,bet pamatyt ja tuose nendrynuose niekaip nepavyko.Na,visa kita iprasta-sniegenos,juod.meleta,geniai ir tt. Beje,labai dziaugiuosi,kad nevazinejau po teritorija su masina-labai smagiai pasivaiksciojau,o ratuota tos visteles niekaip nebuciau isgirdus. P.S.Atsakymas zvejui-cimciakus matom visur :lol: .

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-08 19:42 (Pen) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Cituoti:
o kuriuose miškuose, jei ne paslaptis? sekantį ilgesnį savaitgalį tikriausiai būsiu zarasuose, gal pamėginsiu kur pasiklausyti, jei leis aplinkybės...
Daugiausiai jų Gražutės masyve,kelias poras esu aptikęs miškuose tarp Degučių ir Vencavo ežero.Manau,kad jų yra ir kituose didesniuose masyvuose su spygliuočių priemaiša.

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-08 20:06 (Pen) 
Atsijungęs

Ryte Didžiojoje Riešėje (Vilnius )pasiklausiau visai pavasariško koncerto-apie 50 alksninukų būrys apie 15 min koncertavo beržų viršūnėse , jiems pritarė 5-6 dagiliai , apie 10 žaliukių ir būrys zylių pakelės eglėse.Bet siurprizas- tai kelis kartus nuskambėjus kikilio giesmelė.Išsitraukiu savo kišeninius , pakeliu prie akių ir už nugaros girdžiu-o kas leido čia fotografuoti ?-stovi tarpuvartėj dėdžius su aviganiu...tai ir nepamačiau :?
O kažkodėl tikėjaus anksčiau vyturį išgirsti , o čia šilgaidis pragydo :shock: daugiau nei mėnesiu anksčiau.Nors ir buvo įtarimų , jog kartu su žaliukėm mačiau savaite anksčiau kikilį , bet patikrint dėl to paties ,kas šiandien sumaišė , negalėjau.
Dar Riešėje paukštvanagiai medžioja poroje. tiksliau patikrina kiekvienas savo juostą ir susitikę dar pažaidžia ore, vėl apsuka apie namus , vėl pažaidžia , bet balsų beveik nerodo.Dėl tų žaidimų tapo kelis kart dažniau matomi.

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 13:59 (Šeš) 
Atsijungęs

su Marium buvom prie Hes'o. Stebėjimai:
1 jūrinis erelis, 2 ledinės patelės, 1 vidut. dančiasnapio patelė, labai daug klykuolių ir laukių, daug kuoduotojų, didieji dančiasnapiai, didžiosios antys, 3 nebylės, 5 kormoranai. Ant Kauno marių ledo balnuotųjų kirų būriai.
ir plius labai geras oras :D

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 17:20 (Šeš) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Pasibasčiau po vieną iš vertingiausių Zarasų raj. miškų:Lūžų mišką su natūraliomis Šventosios,Šavašos ir Sėlupio vagomis.Rezultatai tokie geri kaip ir pati diena:vandeninis strazdas (gal 15 min grožėjausi nardymo ir plaukimo,tiksliau lakstymu pusiau panirus, sugebėjimais :D ),tulžys,pilkasis garnys,višvanagio patelė,egliniai kryžiasnapiai(3-4),mažieji geniai(2),po pilkąją ir juodąją meletą,vidutinieji geniai(mažiausiai 6),baltnugario genio patinas ir tripirščio genio patinas (gal 5 min stebėjau kaip ąžuolo žievėje prasikapojo skylutę ir išsitraukė kokią tai baltą lervą :lol: ).Na ir kitos rūšys ilgauodegės ir kt. zylės,didieji geniai,čimčiakai ir tt. 8) Iki gražios genių kolekcijos trūko tik žaliosios meletos :roll:

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 18:30 (Šeš) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Pasivaiksciojau pamerkiais,vel prisiziurejau cimciaku,dagiliu,tubuotuju suopiu.Maciau bureli egliniu kryziasnapiu,tetervinas atskrido ir nutupe i berzeli,vistvanagiai jau balsus rodo,jau nekalbant apie genius ir meletas :lol: .Kurapkos pavakariais suaktyvejo,o butent to as ir laukiau :lol: .Beje,vienas cimciakas vis strikinejo ant keliuko-suzeistas,vargsiukas,kazkas su sparnu,bet skrist tai skrenda,tik nelabai aukstai ir nelabai toli :cry: .

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 20:27 (Šeš) 
Atsijungęs

Šiandien prie mano mokyklos stebėjau 5 svilikus :) .O prie upelioko krūmynų esančių šalia mokyklos buvo nemažai dagilių, juodagalvių sniegenų, alksniukų ,žaliukių, čimčiakų (tarp tu čimčiakų buvo vienas cabart porušio paukštis) :D .tikriausia ten buvo ir parastujų, šiaurinių kikilų, bet pradėjo linoti ir to pasekoje labai išsipurvino žiuronai ir teko eti namo .Dar mačiu ir karetaitę.Malėsi vos ne po kojom :D :)

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 22:27 (Šeš) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

O kaip atskirti tą cabart nuo kitų porūšių :roll: Kartais pasiseka ir man pamatyt čimčiakų tai gerai būt žinot :P :oops:

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 22:32 (Šeš) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Klaipėdoje visą dieną toks rūkas, kad apie normalesnius stebėjimus negalėjo būti nei kalbos :mrgreen:

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 22:47 (Šeš) 
Atsijungęs

Cituoti:
O kaip atskirti tą cabart nuo kitų porūšių :roll: Kartais pasiseka ir man pamatyt čimčiakų tai gerai būt žinot :P :oops:
Sia kaip ir su poliariniu. Aplamai kalbant apie cimciaku isskyrima i poliarinius, f. flammea ir f. cabaret visuomet pasilikite galimybe klysti :). Jei poliarini galima ivardinti apziurejus 3 pozymius: pauodegi, antuodegi ir bruksniukus sonuose, dar atkreipdami demesi ir i pacios galvos sviesuma. Tai su cabare-flammea yra kur kas sunkiau!!!!!!!!! Zieduotoju pagrindinis naudojamas pozymis - sparno ilgis!!!!! ir gamtoje jis beveik neimanomas pamatuoti :). Siaip cabaret is principo smulkesnis ir rudesnis, ypac tai matoma krutines srityje. Jei krutine tamsi, o patinuku raudonumas - daugiau rudas. tai tikrai yra galimybe, jog matot cabaret. Bet drasiai teigti vis tiek yra drasoka :). Esu mates daugybe Carduelis flammea, kurie buvo labai tamsus, bet per dideli buti cabaret. As pats zieduodamas, juos zymiu:
Poliarinis cimciakas (jei esu tikras, jog tai jis apie 1 % visu cimciaku)
cimciakas (visi neaiskus tarpiniai tarp cabaret ir f. flammea - apie 10%)
f. flammea (visi tikri cimciakai - apie 90%)
f. cabaret (visi tikri cabaret - apie 1%)

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 22:55 (Šeš) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Nors ne das buvo klausimas užduotas, bet ir das dėkoju už gerą atsakymą. Tokios žinios tikrai naudingos. :)

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 23:27 (Šeš) 
Atsijungęs

na aš tai ji atskyriau pagal dydi, daug didesnį rudumą ir du punktirinius brukšnelius esančius po sparnu, paliginus su šalia esančias kitais čimčiakais :)
Bet tai galėjo būti ir flammea,nes jai tik apie 1% cabaret porošio čimčiakų Lietuvoje buna :?::roll:

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-09 23:48 (Šeš) 
Atsijungęs

savaitgalis, ir dar puikus oras :P Tad be jokiu dvejoniu skirtas pauksciams :wink: Netoli Pazaislio regejau pora juoduju meletu, pirma kart tiek kekstu bei didziuju geniu, labai jau drasu juodaji strazda :? Prie Kauno HES daug laukiu, klykuoliu, kuoduotuju, didziuju anciu, pora lediniu, viena ziloji antis.

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-10 07:01 (Sek) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Cituoti:
Cituoti:
Sia kaip ir su poliariniu. Aplamai kalbant apie cimciaku isskyrima i poliarinius, f. flammea ir f. cabaret visuomet pasilikite galimybe klysti :). Jei poliarini galima ivardinti apziurejus 3 pozymius: pauodegi, antuodegi ir bruksniukus sonuose, dar atkreipdami demesi ir i pacios galvos sviesuma. Tai su cabare-flammea yra kur kas sunkiau!!!!!!!!! Zieduotoju pagrindinis naudojamas pozymis - sparno ilgis!!!!! ir gamtoje jis beveik neimanomas pamatuoti :). Siaip cabaret is principo smulkesnis ir rudesnis, ypac tai matoma krutines srityje. Jei krutine tamsi, o patinuku raudonumas - daugiau rudas. tai tikrai yra galimybe, jog matot cabaret. Bet drasiai teigti vis tiek yra drasoka :). Esu mates daugybe Carduelis flammea, kurie buvo labai tamsus, bet per dideli buti cabaret. As pats zieduodamas, juos zymiu:
Poliarinis cimciakas (jei esu tikras, jog tai jis apie 1 % visu cimciaku)
cimciakas (visi neaiskus tarpiniai tarp cabaret ir f. flammea - apie 10%)
f. flammea (visi tikri cimciakai - apie 90%)
f. cabaret (visi tikri cabaret - apie 1%)
Na,su cimciakais tai tikrai nera lengva.As sia ziema ju jau tiek apziurejau :!: Ir beda tame,kad jie labai judrus ir nenustygstantys vietoj.Jeigu ieskai poliarinio,tai labai sunku apziureti visus bruozus(t.y.pauodegys,antuodegis,juosteles ant sparno ir snapas).Aisku,galima fotografuoti,bet tada nuotraukoje turi matytis visi sie bruozai,o paprastai paukstukai visai nenori taip papozuoti :? .Vakar irgi jau vienu sviesiu taip apsidziaugiau-ir sonai beveik svarus,ir antuodegis sviesus,ir pats toks baltutelis,o parode pagaliau pauodegi ir...uups :cry: .Zieduojant,ar prie lesyklu butu paprasciau.O del cabaret tai gal kiek paprasciau-jau kai buna rudi,tai tas rudumas ryskiai matosi(krutines srityje),ir dydis,jeigu salia yra flammea,yra pastebimas.Dar rasoma,kad snapas ju mazesnis,bet as tai situo nesivadovauju,nes lauko salygom dideliam buryje tie snapai mano akyse visi suvienodeja :oops: .Cabaret'u tikrai nera daug,bet sios ziemos pradzioje prie Pagiriu buryje buvo net keletas.Tiesa,po to ju nebemaciau iki sio penktadienio :lol: .Kai kurios salys(pvz.Didz.Britanija) jau yra isskyre juos i atskira rusi ir vadina Lesser Redpoll.

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-10 09:02 (Sek) 
Atsijungęs

Cituoti:
Nors ne das buvo klausimas užduotas, bet ir das dėkoju už gerą atsakymą. Tokios žinios tikrai naudingos. :)
O aš kažkaip nepastebėjau kreipinio kam klausimas užduodamas :lol:

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-10 13:31 (Sek) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

O man kažkaip atvirkščiai atrodė, kad cabaret ir flammea porūšiai nebeišskiriami jau, na bet, tiesa sakant, tuo nesidomėjau kol kas. Reikės pasidomėt. Beje šiemet mačiau čimčiakų nedaug, bet apžiūrėti juos sekėsi be problemų... :)

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-10 17:17 (Sek) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Na,siandien ir man pasiseke be problemu-po turbut simtu sia ziema apziuretu cimciaku pagaliau sulaukiau savo poliarinio :D .Jis maitinosi pievoje gal 10 cimciaku buryje(is to streso net nesuskaiciavau,kiek ju buvo :oops: ),ir buvo pats pirmas paukstis,kuri pradejau apziurinet,nes jis is tolo demonstravo balta svaru,be jokios juosteles pauodegi.Pats buvo toks svarutelis,snapiukas trumpas,aukstas,krutines sonuose po viena siaura juostele,krutines ruzavumas toks labai svelnus,vos vos rozinis.Vienas dalykas,kuris sutrikde,tai antuodegio balto svaraus "staciakampio" apacioj,jau prie uodegos pora tokiu milimetriniu dryzeliu,bet dabar pavarciau internetines nuotraukas,tai matau tokius dryzelius ir pas kitus poliarinius :? .Paukstis patupejo ant stiebelio,nusileido ant zemes,palesiojo,po to perskrido ant krumo,ten dar patupejo gal puse minutes ir visas burelis pakilo ir perskrido i kita Merkio puse.Blogumas tik tame(ir del ko as labiausiai susinervinau),kad nuotrauku nera,nes mano fotoaparatas taisykloj :evil: ,dabar jau komisija arba patikes,arba ne.

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-10 18:19 (Sek) 
Atsijungęs

Is tiesu, tai komisijai labai sunku su tokiais :), Siu pauksciu tikrai yra nemazai Lietuvoje ir juos pamatyti galima, bet lygiai taip pat galima ir apsirikti sumaisiusji su cimciaku :). Taigi isvada viena - jei patys esam savikritiski ir labai atsargiai apziurime visus itariamus hornemanni bei cabaret, tai bent jau patys busit tikri kad matet :). Jei pamatet tik kelioms sekundems ir dar tik is vieno sono, tai kad ir koks jis rudas ar baltas bebutu - geriau ji palikti kaip flammea :) Sekmes visiems ir labai saunu, kad atsiranda tiek daug nauju ir skrupulingu veidu musu padangeje, kaip kad Egle, Myletojas, ir kiti (atleiskit, kad nevardinu daugiau, sarasiukas butu ilgokas :) ).

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-10 18:46 (Sek) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Aciu,das,uz gera zodi :) .Su tuo skrupulingumu tai yra taip,kad kuo daugiau paukscius stebi,tuo jo daugiau atsiranda,ir tuo daugiau atsiranda sp. :lol: .Siandien man tai buvo sakalas sp Rudninku girioj prie didelio kirtimo :oops: .O cimciakui apziureti laiko buvo nemazai-gal trys minutes,as pati del jo siuokart uztikrinta,ir tai pirmas kartas sia ziema,kai tikrai esu tikra,jog tai buvo poliarinis :) .Be tu cimciaku ir siaip neblogai buvo-daug juoduju ir viena zalioji meletos,vidutiniai,mazieji ir daug didmargiu geniu,juriaku pora ant dvieju berzu,galybe zyliu(tame tarpe siaurine pilkoji,giedanti vestuvine giesmele),juodieji strazdai ir siaip visokie iprasti pauksciai.Nei tetervinu,nei kryziasnapiu siandien jau nemaciau.O veiksmas vyko ten,kur ir vakar-pievose prie Pamerkio misko ir Pamerkiuose.

Į viršų

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-02-10 21:21 (Sek) 
Atsijungęs

šiandien išėjas ikelti zylėms inkiliuko pamačiau tai ko tikrai nesitikėjau :D O mačiau ,tai jūrini ereli :D :D ir tik 400m nuo namų skrendantį virš paminijo ir didžiam mano džiaugsmui nusileido į ąžuolą už kokių 100m ,bet kai jis pamatė mane tai ir panešė muilą :D :roll: .Paskui ėjau pažiurėti kas gero vandens valymo irengimuose ir virš galvos vėl praskrido jūrinis .Matyt aš jam sutrugdžiau susimedžioti didantę :oops:

Į viršų

Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas  Ši tema užrakinta, jūs negalite redaguoti pranešimų arba atsakinėti į juos.  [ 1082 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis 1 … 7 8 9 10 11 … 55 Kitas

Visos datos yra UTC+02:00

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 11 ir 0 svečių

Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Limited