Lietuvos ornitologų draugijos forumas

Visiems, kas domisi paukščiais
Dabar yra 2026-10-11 07:52 (Sek)

Visos datos yra UTC+02:00

Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 7 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Žuvėdra
StandartinėParašytas: 2011-08-14 23:20 (Sek) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Ką tik radau savaitgalio nuotraukose įdomią žuvėdrą. Savo nuomone pasakysiu vėliau. Nagi, paspėliokit. :)

Moderatorius: Kiekvienam naujam paukščiui kurkime atskirą temą, o ne grūskime viską į vieną.

Prikabinti failai:
P1180283_crop.jpg
P1180283_crop.jpg [ 133.96 KiB | Peržiūrėta 4203 karus(ų) ]

StandartinėParašytas: 2011-08-15 23:04 (Pir) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Nagi profai, kur jūs, kai jūsų reikia, užmigot ant laurų??! :lol: Prieš porą metų visi aktyvūs buvot, o dabar ko paklausi, to negausi. :) Žinau, kad foto nekokybiška, ir neturiu nufotkinęs iš viršaus, kas tikrai padėtų nustatyti rūšį, tačiau juk padiskutuoti ir paspėlioti visiems sveika.
Prisegsiu dar vieną nuotrauką, gal padės. :wink:

Mano nuomonė. Iš pirmo žvilgsnio paukštis man atrodė panašiausias į upinę žuvėdrą, tik tas juodas snapas blaškė dėmesį. Kiek ilgiau panagrinėjęs, atradau ir poliarinei žuvėdrai tinkančių bruožų, tokiu kaip: didžiųjų plasnojamųjų plunksnų galuose esanti tamsi juostelė, kuri pas upinę žuvėdrą turėtų būti kur kas labiau išplaukus ir pačios dpp nuo pagrindo turėtų tamsėti link kraštų. Taip pat įdomu kiek turėtų persišviesti tamsus mažųjų plasnojamųjų plunksnų viršus, kuris būdingas upinei, nes mano nuotraukoje gerai įsižiūrėjus lyg ir būtų galima įžvelgti kažką panašaus į pilkšvą juostelę, tačiau gal ten ir šešėlis. Pažvelgus į galvą, vėlgi galimą atrasti abiem rūšims būdingų požymių. Sąlyginai ilgas snapas atrodytų labiau turėtų tikti upinei žuvėdrai, tačiau net ir antrų metų paukštis collinse parodytas, kaip su oranžinės spalvos snapo pamatu (nors esu girdėjęs, kad pasitaiko ir upinių su juodais snapais). Aplink akį esantis šešėlis man labiau primena poliarinę, nes pas upinę paakys turėtų būti "švarus", o nuotraukoje, nors ir neryškiai, tačiau matosi "fanaras" :) Pati galvos forma man labiau panaši į upinės, labiau suplota ir kampuotą, pas poliarinę ji turėtų būti apvalesnė, tačiau paukščiui skrendant sunku pasakyt kiek tos plunksnos sugula. Antroje nuotraukoje, iš to kas matosi, tai antuodegis lyg ir baltas, tačiau matosi kur kas per mažai, kad būtų galimą teigti jog taip ir yra. Dar įdomu kiek skiriasi jų uodegos formą, ilgis ir spalva, nes įvairiose nuotraukose, piešinukuose atrodo vis kitaip.
Apibendrinant, manau iš šių dviejų nuotraukų būtų sunku 100% nustatyti rūšį, galutiniam verdiktui visgi reiktų nuotraukos iš viršaus, kurioje matytųsi daugiau pagrindinių, rūšims būdingų požymių. Tačiau iš to kas matosi, aš daugiau randu poliarinės žuvėdros bruožų, nei upinės. Taigi, tokia mano nuomonė. :wink:

Prikabinti failai:
P1180284_crop.jpg
P1180284_crop.jpg [ 141.12 KiB | Peržiūrėta 4170 karus(ų) ]

StandartinėParašytas: 2011-08-16 06:26 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Nuotrauka ne itin aukštos kokybės, sunku pasakyti, ar tai, ką matai, yra tikras vaizdas, ar šešėliai. Jeigu tikras, tai aš linkstu prie upinės. Kodėl?
1.Juosta per didž. plasnojamųjų plunksnų kraštą yra gana storoka, ją užbaigia tamsesnis vertikalus brūkšnelis, atskiriantis veidrodėlį. Paties šviečiančio veidrodėlio nesimato, bet čia apšvietimo klausimas: jis matosi,kai apšvietimas iš viršaus geras (poliarinės juosta siaura, o vertikalaus brūkšnelio nėra).
2, Per dpp1 kraštą eina gana ryški juoda juostelė (poliarinės ji labai siaura, tai tokioj nuotraukoj išvis neturėtų išryškėti).
3. Lyg ir matosi tamsi juostelė per antrinių plasnojamųjų kraštą (poliarinės antrinės baltos, skaidrios).
4. Krūtinė - pilvas gana plokščias ir šviesus (poliarinės krūtinės sritis turėtų būti apvalesnė ir gal tamsesnė, bet čia jau irgi apšvietimo reikalas).
5. Sparnai neatrodo tokie ilgi ir siauri, kokių iš poliarinės tikėčiausi.
Snapo spalva ir ilgis - varijuojantys dalykai, ypač rudenį ir 2cy paukščių. Neseniai išskaičiau, kad juoda snapo spalva abiejų rūšių 2cy paukščiams yra visiška norma.

Prie viso to priduriu, kad net nedrįstu pretenduoti į žuvėdrų žinovę, taigi galiu klysti. Upines matau dažnai, o va poliarines tikrai ne kasdien :) . O kai matau, geriausiai identifikuoju tupinčias :D . Smagu būtų, jei Rex šitą žuvėdrą panagrinėtų. Be to, taip sėdžiu ir galvoju, kad jei nuotrauka būtų idealios kokybės, gal viskas kiek kitaip atrodytų?

Į viršų
 Pranešimo tema: Re: Žuvėdra
StandartinėParašytas: 2011-08-16 07:42 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Tamsias spalvas labai paryškina stipri šviesa, todėl tikrai sunku vertinti, tačiau
kraštinė juosta tikrai atrodo ryški ir gana plati, o tai jau kreiptų link upinės žuvėdros.

Tamsi (juoda) snapo spalva nors ir nėra būdinga upinėms žuvėdroms, tačiau keliose vietose rašo, kad rudenį (pradedant nuo rugpjūčio) pasitaiko paukščių su tokia snapo spalva.

Sparnų ilgį, paukščio proporcijas taip pat sunku vertinti, nors antroje nuotraukoje sparnai atrodo ganėtinai ilgi.

Aš galbūt linkčiau link upinės žuvėdros, tačiau poliarinių žuvėdrų esu matęs tikrai labai mažai, todėl nedrįsčiau priimti vienareikšmiško sprendimo :)

Į viršų
StandartinėParašytas: 2011-08-16 10:35 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Esu pakankamai daug matęs poliarinių žuvėdrų; jas gan nesunku atskirti gamtoje kai matai ir girdi gyvai skrendančias. Smulkmenų paveikslėlyje aš nenagrinėjau, tad negaliu pasakyti koks tai tikrai paukštis, bet mestelėjus akį į paveikslėlį pagal paukščio laikyseną ir proporcijas ji man labiau primena upinę žuvėdrą. Tačiau dar kartą pasakysiu, kad paukščio išvaizda neretai stipriai kinta kai ji pamatai kitu kampu, kitoje pozoje ir pan.

Į viršų
StandartinėParašytas: 2011-08-16 23:18 (Ant) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Ką gi, dėkui visiem už nuomonę. Šiokia ,tokia diskusija gavosi, kuri išėjo visiems į naudą, o labiausiai tiems kurie dar tik pradeda pažinti paukščius ir visą tai skaito. Manau žuvėdros tikrai nėra pati lengviausia tema, ypač kai kalba eina apie skrendančius paukščius, tik kažkodėl apie jas tylima. Todėl tobulėti tikrai yra kur, ne vienam iš mūsų čia esančių. :)

Į viršų
StandartinėParašytas: 2011-08-17 15:56 (Tre) 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Lauksim daugiau "suktų" nuotraukų ;)

Į viršų
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas  Atsakyti į temą  [ 7 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC+02:00

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 2 ir 0 svečių

Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume